KB bude potřebovat pomoc od státu

24.11.1999 | ,
Domovská stránka


V rámci příprav na privatizaci bude muset stát poskytnout Komerční bance další miliardy

V rámci příprav na privatizaci bude muset stát poskytnout Komerční bance další miliardy. Podle informací HN by se stavem banky a metodami řešení špatných úvěrů měla vláda zabývat na konci listopadu či počá

tkem prosince.

Člen představenstva KB Petr Budinský včera prohlásil, že o restrukturalizaci 60 miliard rizikových úvěrů tržní cestou se uvažuje spíše jako o "doplňkové metodě". Původně vedení KB očekávalo, že po chystaném navýšení základního jmění banky o 9,5 miliardy korun se vytvoří dostatečný "polštář", který vykryje ztrátu, která by odprodejem špatných aktiv na trhu vznikla. "Navýšení základního jmění je nutnou, ale ne postačující podmínkou," řekl Budinský. Tento způsob se podle něj navíc ukázal jako

finančně velmi náročný, což by se prý mohlo negativně projevit při privatizaci banky. Budinský považuje za reálné, že první kolo navyšování základního jmění začne příští měsíc.

Rozhodnutí o vyřešení problému špatných úvěrů je důležitou informací, která by měla být obsažena v informačním memorandu, které obdrží zájemci o privatizaci banky. Podle oficiálních informací jich je více než deset.

Z 60 miliard rizikově hodnocených půjček je 40 miliard zcela ztrátových. Polovinu z nich banka kryje rezervami, zbytek zástavami nemovitostí a jiným zajištěním.

Z Komerční banky již letos stát odkoupil přes Konsolidační banku 23 miliard korun ztrátových úvěrů. V případě České spořitelny to bylo letos 33 a loni v prosinci 10 miliard korun ztrátových úvěrů. Tyto operace prohloubily loňskou a očekávanou letošní ztrátu Konsolidační banky v součtu o 22 až 23 miliard korun.

Zdroj: HN z 24. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka