ČAZ: K prověrkám záložen se dosud přihlásilo 14 kampeliček

29.11.1999 | ,
Domovská stránka


Posouzení účetní závěrky, hodnoty aktiv a pasív i právního a organizačního rámce jsou základními principy prověrek českých kampeliček. Dobrovolně se k nim zatím přihlásilo 14 záložen. Auditní výbor přezkoumá rovněž investiční strategii a taktiku. "Náklady na prověrku uhradí záložna," uvedl v pátek pro ČTK výkonný prezident České asociace záložen (ČAZ) Richard Mandelík.

Cílem prověrek je podle něj uklidnit členy záložen a ukázat, že existují životaschopná peněžní družstva. Proces má usnadnit i práci Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami. "Čas závisí na aktuální vytíženosti auditorů," dodal Mandelík s tím, že asociace si uvědomuje i vážné nedostatky a prosazuje zjednání pořádku ve firmách samotnými členy.

ČAZ podporuje Petici ve věci družstevních záložen, k níž asociace poskytla podklady. Dokument konstatuje nutnost zákonných úprav příslušné právní normy číslo 87/1995 Sb. o spořitelních a úvěrních družstvech. Petice kritizuje ministerstvo financí za nečinnost v zákonné iniciativě a veřejné odsouzení družstevních záložen jako celku ministrem Pavlem Mertlíkem.

"Objevují se velmi nebezpečné pokusy prosadit změny, které hrubě porušují družstevní principy," míní Mandelík.

V ČR působí 102 záložen, z nichž 71 je aktivních. V pěti problematických záložnách má nedobytné vklady přes 92.000 družstevníků (85 procent) v celkovém objemu přes 8,5 miliardy Kč, což jsou čtyři pětiny všech prostředků svěřených kampeličkám. Systém kampeliček fungoval v zemi do roku 1953, kdy jej zlikvidoval zákon o organizaci peněžnictví. Nová právní norma o spořitelních a úvěrových družstvech nabyla účinnosti 1. ledna před třemi lety.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka