Vláda ustoupila podnikatelům

02.12.1999 | ,
DANĚ


V novele zákona o DPH je kabinet prozatím ochoten ustoupit od postupného snížení výše obratu pro povinnou registraci plátců daně

V novele zákona o DPH je kabinet prozatím ochoten u

stoupit od postupného snížení výše obratu pro povinnou registraci plátců daně. Opatření by postihlo drobné podnikatele - kromě zvýšení daňové zátěže by jim přineslo povinnost podvojného účetnictví. Ministr financí Pavel Mertlík však při druhém čtení novely v Poslanecké sněmovně prohlásil, že dříve či později bude takový krok nutný (jde o snížení ze 750 na 300 tisíc korun za čtvrt roku) s ohledem na standardizaci daňových předpisů se západoevropskou praxí. Varoval před poslaneckým kompromisem, podle něhož by bezcelní prodejny Duty/Tax free byly povoleny o rok déle, tedy až do konce roku 2002. To povede k tvrdé kritice ze strany Evropské unie, která se projeví v příští hodnotící zprávě. Odmítl také požadavek šéfa poslanců ODS Vlastimila Tlustého, aby nárok na odpočet DPH byl podmíněn předložením dokladů o zaplacení. Mertlík upozornil, že obdobná úprava platí pouze na Slovensku.

Spory o podobu "zelené nafty" uvnitř sociální demokracie komplikují projednávání novelizace zákona o spotřebních daních. Předseda zemědělského výboru Jaroslav Palas (ČSSD) včera sněmovnu požádal o týdenní odklad.

Zdroj: HN z 2. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ