Daňové nedoplatky v říjnu stouply o 1,2 miliardy korun

02.12.1999 | ,
DANĚ


Ke sto miliardám korun se přibližuje celkový objem fiskálních dluhů, které společně u fyzických i právnických osob registruje Ministerstvo financí (MF)

Ke sto miliardám korun se přibližuje celkový objem fiskálních dluhů, které společně u fyzických i právnických osob registruje Ministerstvo financí (MF). Zástupci resortu včera informovali, že daňové nedoplatky vzrostly ke konci října o 1,2 miliardy korun

a dosáhly souhrnné výše 94,6 miliardy.

Převážnou většinu - 79,2 miliardy korun - představují nedoplatky na daních nové daňové soustavy (od roku 1993), nedoplatky na daních staré daňové soustavy činí 15,4 miliardy Kč. Jak uvedl pro ČTK mluvčí MF Libor Vacek, nedoplatky se kumulují zejména u daně z přidané hodnoty. "Vysoký podíl neuhrazených pohledávek je evidován i u daní z příjmů a činí více než jednu čtvrtinu z celkového objemu daňových nedoplatků," dodal.

Objem nedoplatků u nových daní se v říjnu meziměsíčně snížil téměř o dvě miliardy díky zúčtování plateb na daních z příjmů splatných k 30. září a uhrazených daňovými subjekty v závěru září nebo prvních dnech října. Po dlouhé stagnaci vzrostla výše nedoplatků na daních staré daňové soustavy na 15,4 milia

rdy Kč z 12,3 miliardy v září. Tento výkyv byl způsoben předepsáním penále k neuhrazeným daním subjektů, na které byl prohlášen konkurs. Podle Martina Hluška z Erste Bank nemusí být registrované nedoplatky pouze odhalené daňové úniky, ale také daně, které podnik nezaplatil, protože nyní nemá dostatek peněz.

Podíl daní na nedoplatcích

DPH

37 %

Staré daně

15 %

Daň z příjmu právnických osob

14 %

Spotřební daň

10 %

Daň z příjmu fyzických osob k přiznání

7 %

Ostatní příjmy, odvody a poplatky

6 %

Daň dědická darovací, z př

evodu nemovitostí

5 %

Daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti

5 %

Da

ň z nemovitosti

1 %

Zdroj: HN z 2. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ