Stát navrhuje společný postup při prodeji jeho podílu v ČP

06.12.1999 | ,
Domovská stránka


Stát navrhuje, aby současní vlastníci České pojišťovny (ČP) postupovali ve shodě při prodeji státního podílu v tomto největším tuzemském pojišťovacím ústavu. Vyplývá to z informací dnešních Hospodářských novin, podle kterých se Fond národního majetku (FNM) prý tímto návrhem snaží zajistit, že se 40procentní státní balík podaří zhodnotit vysokou prémií za prodej majority.

"Jako optimální považujeme, aby PPF, IPB, Komerční banka a Fond národního majetku společně nabídly strategickému investorovi akcie pojišťovny, což by dělalo zhruba 93 procent akcií," citují HN jednoho ze státních vyjednavačů, který si však přál zůstat v anonymitě. "Naším zájmem je získat pro pojišťovnu seriózního vlastníka celosvětového sítě. Čím dříve se to podaří, tím větší výnos z prodeje akcií bude možné získat," řekl zdroj.

Jak HN připomínají, stát chce pro Českou pojišťovnu silného partnera a řada investorů již o ni projevila značný zájem. Pokud se ale podle odborníků nepodaří státu nabídnout investorům většinu, bude jeho balík značně znehodnocen.

Mluvčí IPB Barbora Tachecí společný postup se státem při prodeji připustila jako jednu z variant. Jinou cestou podle ní však je i prodej podílu IPB skupině PPF, která má podle HN o podíl IPB velký zájem a která by se tak stala jediným majoritním vlastníkem pojišťovny s podílem zhruba 52 procent.

"V současné době jde o efektivnější uspořádání vzájemných vztahů, přičemž jednou z alternativ je i možný předprodej v rámci skupiny subjektů, které deklarovaly jednání ve shodě," cituje deník ředitele marketingu a komunikace PPF Ivana Lackoviče, podle kterého přitom vstup dalšího akcionáře do stávající struktury subjektů jednajících v České pojišťovně ve shodě nepřipadá v úvahu.

"Před časem si jedna z firem skupiny PPF formou prodeje dluhopisů půjčila od České pojišťovny dvě miliardy korun. Přestože zástupci PPF deklarovali, že chtějí prostředky použít na poskytování spotřebitelských úvěrů prostřednictvím společnosti Home Credit, která je dcerou ČP, pozorovatelé soudí, že zdroje mohou být použité právě na financování koupě od IPB," poznamenávají dnešní Hospodářské noviny.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka