Stát ozdravuje Všeobecnou úvěrovou

09.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


O 8,9 miliardy na 13 miliard Sk se na základě včerejšího rozhodnutí mimořádné valné hromady zvýší základní jmění bratislavské Všeobecné úvěrové banky (VÚB)

O 8,9 miliardy na 13 miliard Sk se na základě včerejšího rozhodnutí mimořádné valné hromady zvýší základní jmění bratislavské Všeobecné úvěrové banky (VÚB). Banka se tak zařadí mezi největší peněžní ústavy v zemích Visegrádské čtyřky. Úpisu 89 stomiliónových akcií se nemohou zúčastnit minoritní akcionáři.

Slovenský Fond národního majetku kontroluje v současné době 50,8 procenta VÚB a po úpisu jeho podíl výrazně překročí dvoutřetinovou hranici. Posílení základního jmění je součástí celkové restrukturalizace hlavních slovenských bank. Podobný krok už schválili akcionáři Slovenské pojišťovny a Slovenské spořitelny, kterým, stejně jako Všeobecné úvěrové, se tak má zvýšit kapitálová přiměřenost nejméně na

osm procent. Stát dále hodlá snížit podíl klasifikovaných úvěrů v portfoliu těchto ústavů pod pětinu.

Prostředky na navyšování základního jmění finančních ústavů získá stát od centrální banky uvolněním opravných položek ve výši 17,8 miliardy Sk na její pohledávky vůči Konsolidační bance. Do konce roku se mají z VÚB vyvést do nově vzniklé agentury Slovenská konsolidační a do Konsolidační banky špatné úvěry ve výši 45 miliard Sk (ze Slovenské spořitelny 22,8 miliardy Sk). Tři restrukturalizované banky mají n

avíc uložit v Investiční a rozvojové bance (IRB) celkem 7,8 miliardy Sk na splácení směnek vydaných centrální bance. Díky tomu bude moci Národní banka Slovenska zrušit nucenou správu uvalenou na IRB kvůli ztrátě likvidity a špatnému hospodaření před dvěma roky.

Novými členy dozorčí rady VÚB byli včera zvoleni Viera Gajdošová a Jana Pohlová ze slovenského ministerstva financí. Valné hromady se zúčastnilo 64,9 procenta akcionářů.

Zdroj: HN z 9. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU