Na podporu malého a středního podnikání stát vyčlení dvě miliardy Kč

13.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Více peněz na více programů

Více peněz na více programů. Takový je společný návrh Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Ministerstva pro místní rozvoj (MMR), která společně navrhla na 17 programů vyčlenit 1,95 miliardy korun. Program podpory malého a středního podnikání má dnes na programu kabinet. V letošním roce stát na podporu malého a středního podnikání dal 1,5 miliardy korun.

Jak vyplývá ze společného návrhu, většina letošních programů bude pokračovat i v příštím roce. Novinkou je program Pojízdná prodejna, cílený na zlepšení zásobování venkovských a odlehlých oblastí. "Další nový program Kooperace má podpořit sdružování a síťování obchodníků do větších a silnějších uskupení," uvedla mluvčí MPO Dagmar Plachá s tím, že tato ak

ce má podpořit 50 procenty nákladů projekty v oblasti technické pomoci, informatiky a vzdělávání sdružení a sítě firem.

MMR navrhuje pokračování čtyř regionálních programů, mezi nimiž jsou programy Region, Vesnice, Regenerace a Preference. Nový program Hranice poskytne zvýhodněné úvěry podnikatelům v příhraničních oblastech s Německem a Rakouskem. Firmy, které získají partnera z Německa nebo Rakouska, mají nárok na maximálně sedmimiliónový úvěr s dobou splatnosti až šest let. Program Provoz poskytne provoz

ní až miliónový úvěr firmám do 50 zaměstnanců z postižených regionů. Pokračovat bude program Rekonstrukce určený podnikatelům z oblastí postižených povodněmi.

Plošné programy Záruka, Trh, Kredit, Special a Kapitál budou pokračovat stejně tak jako i program Podpora exportu, Poradenství, Malé půjčky a Design.

Podpora exportu nabídne příspěvek 50 až 60 procent ceny marketingových informací a služeb v oblasti exportu, maximálně však 500 tisíc korun. V programu Poradenství mohou firmy získat zlevněné poradenské služby či podporu školení. Design je program na podporu designérských služeb pro malé firmy formou dotací. Program Malé půjčky podnikům do 50 zaměstnanců umožní získat zvýhodněný až miliónový úvěr s dobou splatnosti čtyři roky.

Programy budou v příštím roce poprvé odpovídat požadavkům obvyklým v zemích Evropské unie. Kromě vymezení počtu maximálně 250 zaměstnanců musí totiž firmy vykazovat také maximálně 40 miliónů eur tržeb a jejich aktiva nesmějí překročit 27 miliónů eur.

Zdroj: HN z 13. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU