Rodinná záložna získala v týdnu po uvolnění regulace 7,3 mil. Kč

13.12.1999 | ,
Domovská stránka


Rodinná záložna Moravské Budějovice získala v prvním týdnu po částečném uvolnění regulace Úřadem pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) 22. listopadu 7,3 miliónu korun formou hotovostních i bezhotovostních vkladů. ČTK to sdělila mluvčí záložny Hana Kosmáková.

Rodinná záložna s více než 31.000 vkladateli a objemem vkladů 1,7 miliardy korun požádala 8. listopadu ÚDDZ o zavedení regulačních opatření poté, kdy její likvidita klesla z požadovaných 15 pod deset procent. Od pondělí 22. listopadu začala opět přijímat vklady a v omezené míře převádět peníze.

"Dosud mohou členové bez omezení pouze ukládat peníze do kampeličky, v omezené míře mohou disponovat se starými vklady uloženými před 8. listopadem a libovolně mohou nakládat s úložkami připsanými na účet po 22. listopadu," připomněla mluvčí. Záložna hodlá získávat likvidní prostředky pro případnou výplatu vkladů prodejem části majetku, především nemovitostí. Zároveň chce zavést úsporná opatření a optimalizovat síť poboček a jednatelství.

ÚDDZ prodloužil Rodinné záložně Moravské Budějovice omezení činnosti do 20. prosince. Důvodem jsou přetrvávající potíže záložny s likviditou.

Záložna má zakázáno provádět platby z pověření člena a výplaty členům, dále poskytovat úvěry členům a ručit členům za úvěry poskytnuté jinými osobami. Úřad chce prostudovat v uvedené době navržený program revitalizace záložny.

Zdroj. ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka