Šance na prodej jednání ČS nebo krach jednání jsou vyrovnané

15.12.1999 | ,
Domovská stránka


Rakouský finanční ústav Erste Bank, který má až do ledna exkluzivitu pro vyjednávání podmínek na získání České spořitelny (ČS), požaduje určité záruky i na úvěry ČS, s jejichž splácením zatím nejsou problémy. "Šance na uzavření či neuzavření dohody jsou téměř vyrovnané," sdělil Hospodářským novinám (HN) důvěryhodný zdroj, informovaný o stanovisku české strany, který si nepřál být jmenován.

"Nechceme na sebe vzít odpovědnost za úvěrová rozhodnutí učiněná v minulosti," řekl již minulý týden podle HN ředitel Erste Bank Andreas Treichl.

Celkový objem úvěrů ČS činí přibližně 150 miliard korun a vláda kvůli usnadnění jejího prodeje schválila prodej nejproblémovějších úvěrů za 33 miliard korun Konsolidační bance. Česká strana se podle HN snaží dohodnout mechanismus, který by neumožnil, aby se záruky vztahovaly na příliš velký objem úvěrů. "Pokud by garance šly nad úroveň dosažené kupní ceny, byly by to ponižující podmínky, které by stát neměl akceptovat, Rozhodovat ovšem budou politici," řekl HN jeden z účastníků jednání.

Podle informací ČTK z minulého týdne má Erste Bank nadále o spořitelnu zájem a doufá, že se jednání s českou vládou podaří dokončit do konce ledna nebo poloviny února.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka