Komerční banka počítá své ztráty

15.12.1999 | ,
Domovská stránka


Vedení prověřuje, zda podvodný klient neměl spolupracovníka v bance

Vedení prověřuje, zda podvodný klient neměl spolupracovníka v bance

Zveřejnění informací o hrozící ztrátě ve výši sedmi miliard korun z obchodů s jedním klientem přimělo včera špičky Komerční

banky k oficiálnímu vystoupení.

Vedení Komerční banky (KB) včera potvrdilo, že má v souvislosti s jedním klientem vážné problémy, které mohou znamenat vysokou ztrátu. V Rakousku zaregistrovaná firma připravila podle HN banku až o sedm miliard korun. Člen představenstva KB Petr Budinský uvedl, že banka uváděnou částku nevyvrací, ale konkrétní dopady budou známé až po ukončení probíhajícího šetření.

Banka se podle dosavadních zjištění zřejmě stala obětí podvodného klienta, který na ni nastražil velmi promyšlený plán. Odhalila ho až při důkladné kontrole obchodních operací v rámci přípravy na svou privatizaci, kdy se snaží rozkrýt všechna rizika. S ohledem na svá zjištění podali zástupci banky trestní oznámení na neznámého pachatele a podle informací HN již

došlo i k jistým personálním změnám v nižším managementu.

"V poznání celého problému jsme teprve na začátku," řekl předseda dozorčí rady KB Karel Kopp. Budinský uvedl, že probíhá analýza, zda byly či nebyly porušeny vnitřní pravidla banky. "Jde o velmi složitý způsob financování a je třeba zjistit, co se kde porušilo," řekl.

Zástupce auditorské firmy Deloitte & Touche Michal Petrman konstatoval, že takový případ se při běžném auditu zjistit nedá, a proto se riziko neodhalilo dříve a nepřišel na něj ani pře

dchozí auditor KB.

Nikdo z představitelů banky však nechtěl klienta jmenovat, stejně tak odmítli sdělit, zda jde o akciovou společnost či společnost s ručením omezeným. Budinský pouze uvedl, že její financování začalo v polovině devadesátých let.

KB fina

ncovala podle dostupných informací rakouskou firmu působící v České republice pomocí akreditivů, které jsou určitým závazkem, že banka při splnění obchodních dodávek provede úhradu. Akreditivy jsou obvykle jištěné právě dodávaným zbožím. V řetězci obchodních transakcí KB figurují jako partneři i jiné banky, přes něž se platby uskutečňovaly. Odborníci nicméně upozorňují na skutečnost, že s akreditivy se běžně obchoduje podobně jako s dluhopisy.

V současnosti s pomocí auditorské firmy a právní kanceláře probíhá analýza kvality jištění a vymahatelnost pohledávek KB. Petrman zdůraznil, že již banka dostala doporučení, jak záležitost promítnout do účetnictví a do tvorby rezerv a opravných položek.

Generální ředitel KB Jan Kollert uvedl, že banka tento obchodní případ již promítla do zveřejněných výhledů hospodaření pro letošní a příští rok. "Tento případ by měl být pokryt v krátké době a informační memorandum pro zájemce o privatizaci KB, které má být odeslané v březnu, již bude obsahovat účetní i právní analýz

u celého případu," řekl.

Člen řídícího výboru pro privatizaci bank a místopředseda FNM Jiří Havel včera reagoval, že "celá záležitost je pozorně sledována. Solventnost banky to nijak neohrožuje a nemělo by to do budoucna ohrozit ani privatizační záměr".

S

oučástí příprav KB na prodej strategickému investorovi má být podle zjištění HN restrukturalizace úvěrového portfolia, na které se má finančně podílet stát. Kollert uvedl, že komerční řešení může být s ohledem na nižší tržní ocenění úvěrového portfolia jen doplňkovou metodou. K řešení se připravují úvěry v objemu zhruba 60 miliard korun.

Zdroj: HN z 15. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka