Erste Bank neklade žádné nové podmínky a věří v dohodu o ČS

16.12.1999 | ,
Domovská stránka


Rakouská Erste Bank der österreichischen Sparkassen (Erste Bank), která vede exkluzivní jednání o koupi České spořitelny (ČS), dnes popřela, že by v souvislosti s tímto případem kladla jakékoli nové podmínky. Naopak věří, že dosud vedená exkluzivní jednání budou dovedena zdárně do konce.

"Žádné nové nebo další podmínky neklademe. Všechny naše podmínky byly obsaženy v oficiální nabídce na ČS, kterou jsme podali koncem října," řekl mluvčí Erste Bank Michael Mauritz ČTK ve Vídni.

Odmítl tak tvrzení Hospodářských novin, že Erste Bank klade další podmínky tím, že požaduje od státu určité záruky i na ty úvěry ČS, s jejichž splácením zatím nejsou problémy, a že šance na uzavření či neuzavření dohody jsou nyní téměř vyrovnané. "Jsme přesvědčeni, že do konce ledna dojde k dohodě mezi námi a českou vládou o koupi většinového podílu v České spořitelně," dodal Mauritz.

Švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung ve středu označil rýsující se boj mezi bankovní skupinou Nomura a Erste Bank o Českou spořitelnu za "politickou rušivou palbu" proti rakouské bance. Nedávnou nabídku IPB, patřící do skupiny Nomura, na ČS list označuje za "málo legitimní" s poukazem na to, že IPB se nezúčastnila prvního kola (na jehož základě získala Erste časově omezenou exkluzivitu), a také s poukazem na to, že Nomura se nepovažuje za strategického akcionáře IPB.

List naznačuje, že objevení se dalšího zájemce o ČS před vypršením exkluzivity Erste má souvislost s vnitropolitickými boji v ČR. Cituje nejmenovaného mluvčího ČNB, že vláda musí volit mezi zkušeným zahraničním investorem a "manažery", kteří jsou zodpovědní za špatný stav českého hospodářství. "Zeman se bude muset v příštích dnech rozhodnout, zda bude pokračovat v Mertlíkově politice přibližování Evropské unii, nebo zda chce vyhovět partikulárním zájmům partnerů z 'opoziční smlouvy' s nejdůležitější opoziční stranou," uzavírá Neue Zürcher Zeitung.

Zroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka