Nový obchodní zákoník je připravený

23.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Novelu obchodního zákoníku, která zajišťuje soulad českého práva s právem Evropské unie, včera schválila vláda

Novelu obchodního zákoníku, která zajišťuje soulad českého práva s právem Evropské unie, včera schválila vláda. Více než stostránková novela, připravená ministrem spravedlnosti Otakarem Motejlem, se týká především práva obchodních společností a nyní musí podstoupit legislativní proces v Parlamentu. "Jsou to vesměs ryze obchodněprávní záležitosti týkající se slučování, zřizování, schůzí, zániků společností, převádění podílů společností, výk

up akcií, menšinových a většinových podílů," vyjmenoval namátkou ministr spravedlnosti.

Podle Motejla přináší novela obchodního zákoníku 307 změn. Kromě vztahů mezi orgány obchodních společností upravuje také ochranu menšinových akcionářů.

Kabinet rovněž schválil novelu zákona o účetnictví, která by měla být platná od 1. ledna 2001. Pokud novela projde Parlamentem, budou muset všechny právnické a fyzické osoby, které provozují podnikatelskou činnost, účtovat v soustavě podvojného účetnictví tak, jak je to

běžné v EU. Jednoduché účetnictví se bude týkat pouze občanských sdružení, církví, náboženských společností a nadačních fondů, ale to jen v případě, že jejich příjmy nedosáhly v předchozím účetním období šesti miliónů korun.

"Ministr financí Pavel Mertlík

předložením novely o účetnictví částečně plní termín pro kabinetní projednání celé skupiny zákonů, do které patří také mimo jiné i novela zákona o auditorech. Doufám, že stihneme druhé zasedání sněmovny v příštím roce, aby byly zákony publikovány ve sbírce před červnovým zasedáním summitu Evropské unie v Portugalsku," řekl našemu listu místopředseda vlády pro legislativu Pavel Rychetský. Vláda schválením novely obchodního zákoníku a novely zákona o účetnictví tak až na malé výjimky splnila letošní legislativní plán. Přijala na 160 zákonných předloh a z toho jich byla jedna desetina Parlamentem zamítnuta. Dvanáct předloh Parlament vrátil nebo je vláda vzala zpět.

Rychetský konstatoval, že přibližování práva EU stále vázne, protože komisaři požadují zveřejnění zákonů ve sbírce a "implementaci práva do života". Aby nebyla příští bruselská zpráva již kritická, znamená to podle něho předložit všechny harmonizační návrhy do Parlamentu tak, aby byly do června schváleny.

Zdroj: HN z 23.. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU