Energie ke spotřebiteli – jaká práva, jaká rizika?

15.09.2016 | , Sdružení českých spotřebitelů
MAKRODATA A EU


Sdružení českých spotřebitelů (SČS) vydává další ze svých publikací, kterými se snaží přispívat ke správné a účinné funkci vnitřního trhu EU. Publikace se týká práv spotřebitelů ve styku s dodavateli energií, kdy jsou spotřebitelé častokrát obětí mnohých nekalých praktik ze strany dodavatelů energií. SČS nadále eviduje vzrůstající počet takových stížností od spotřebitelů.

Bohužel ještě stále používají dodavatelé nebo jejich zprostředkovatelé nepřípustné techniky a spotřebitelé jsou takto manipulováni při změně dodavatele. Tohoto problém je řešen jak na národní, tak na mezinárodni (evropské) úrovni. Publikace SČS se snaží srozumitelně přiblížit, jaká máme práva ve vztahu k dodavatelům energií. Shrnuje základní principy a doporučení, obsahuje dostupné zdroje pro čtenáře, kde mohou získat odpovědi na své dotazy.

„Jen poučený spotřebitel se dokáže chránit“, představuje Libor Dupal, předseda SČS motto tohoto sdružení.

Publikace přibližuje výčet nekalých technik zejména při po domovních způsobech nabízení a prodeje. Je důležité, aby spotřebitelé věděli, kam se obrátit a jaká jsou vhodná doporučení k postupu při změně dodavatele energie.

Při výběru dodavatele doporučuje SČS posoudit zejména výhodnost změny dodavatele, vybrat toho vhodného, např. na základě referencí a dalších opatření a pečlivě věnovat svou pozornost obchodním podmínkám a konečně vlastnímu podpisu smlouvy.

Více ve vlastní tiskovině, která je k dispozici na ústředí SČS a v elektronické verzi zde - http://www.konzument.cz/users/publications/2-konzument-test/230-energie-ke-spotrebiteli-jaka-prava-jaka-rizika.pdf. Publikace vznikla v rámci naplňování priorit Odborné sekce Kvalita v ochraně spotřebitele s podporou Rady kvality ČR.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: MAKRODATA A EU