Euro kvůli obavám o evropské banky výrazně kleslo k dolaru

27.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. září (ČTK) - Americký dolar dnes zpevnil vůči euru, jehož pozici podkopaly obavy o evropský bankovní sektor kvůli nejistotě kolem sporu Deutsche Bank s americkou vládou. Americké měně pomohla i první televizní debata prezidentských kandidátů.

Euro vůči dolaru odpoledne kleslo o 0,5 procenta na 1,1196 USD a sestoupilo z pondělního 11denního maxima 1,1278 USD. Evropskou měnu srazily obavy o evropské banky poté, co akcie Deutsche Bank dnes druhý den klesly na nová minima. Spojené státy požadují po bance kvůli praktikám na trhu hypoték v minulém desetiletí 14 miliard dolarů a Deutsche Bank musela popírat dohady o možné pomoci od německé vlády.

Dolar podpořil i převládající dojem, že v televizní debatě měla navrch demokratka Hillary Clintonová nad Donaldem Trumpem. Clintonová je pro investory symbolem statu quo, zatímco vítězství Trumpa ve volbách by znamenalo pro trhy zvýšenou nejistotu. Debata posílila mexické peso vůči dolaru o 1,6 procenta, protože peso by v případě Trumpova vítězství srazilo ohrožení mexického vývozu do USA.

Vůči japonskému jenu zůstal dolar po pondělním propadu bez větší změny kolem 100,34 JPY. Index, který měří hodnotu dolaru ke koši šest měn, posílil o 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK