Právě teď je ideální čas pořídit si hypotéku

09.01.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Úrokové sazby hypoték začaly růst už v prosinci 2016 a nejspíš ještě dál porostou. Po období neustálého zlevňování hypoték tak cena hypotečních úvěrů teď poroste. Takže nezaváhejte, a pokud uvažujete o novém bydlení, právě teď je ten nejlepší čas si o hypotéku zažádat a fixovat si úrokovou míru i na další období. Navíc díky ekonomickému růstu a rostoucím platům se vám bude hypotéka i lépe splácet.

Nákup nového bydlení, pokud na to nemáte našetřeno a budete si brát hypotéku, vždycky patří mezi jedno z nejzásadnějších rozhodnutí. Placení hypotéky dokáže zatížit rodinný rozpočet a představuje závazek na mnoho let dopředu. Na druhou stranu ale zase ušetříte za nájem a vlastně investujete do vlastního. Navíc v tuto chvíli jsou ideální podmínky, dlouho nečekejte a využijte ještě stále nízké úrokové sazby a pořiďte si hypotéku levněji. To ale není všechno, jaké jsou další důvody pro hypotéku právě teď?

TIP: Porovnejte si hypotéky ONLINE!

Úrokové sazby se zvyšují

Po několika letech klesajících úrokových sazeb u hypotečních úvěrů se na konci minulého roku vývoj obrátil a v současné době úrokové míry spíše rostou. První nárůst bylo možné zaznamenat už v prosinci 2016 a podle analytiků úrokové míry porostou i během první poloviny roku 2017. Je tak nejvyšší čas si nejen pořídit hypotéku s co nejnižší úrokovou sazbou, ale zároveň tuto úrokovou sazbu fixovat. Úrokové sazby už klesat nebudou a spíše v příštích letech porostou.


Čtěte také: Hypotéky v prosinci dle očekávání zdražily

Ceny nemovitostí spíše stagnují

S tím, jak jsou nízké úrokové sazby hypoték, rostla také v minulém roce poptávka po bydlení. A ceny nemovitostí, především menších bytů v centru měst, také rostly. V roce 2017 se ovšem výrazný růst cen nemovitostí nečeká, dokonce můžou ceny i mírně klesat. Na druhou stranu ale zase ubývá vhodných nemovitostí, takže pokud toužíte po novém bydlení a máte jasnou představu, je právě teď nejvhodnější doba se k nákupu odhodlat.


Čtěte také: Byty zdražily za 2 roky o pětinu. V roce 2017 ceny výrazně neporostou

finance_web_banner_barva_

Řekněte si o vyšší plat

Nezaměstnanost v ČR je právě teď velmi nízká a je ideální možnost buďto zažádat o vyšší plat, nebo si najít lépe placenou práci. To samozřejmě dává i možnosti pro pořízení nového bydlení. Buďto máte o hypotéku už zažádáno a s výší platu vám poroste životní úroveň, splácení pro vás nebude tak náročné a nové bydlení si zařídíte snadněji a lépe. Nebo nejdřív zažádejte o zvýšení platu a pak dosáhnete na vyšší částku hypotéky a konečně si pořídíte bydlení svých snů. Právě teď je totiž ideální čas. Pokud nevíte, kterou a za kolik, nechte si poradit!


Čtěte také: V letošním roce česká ekonomika rostla, na co se připravit v roce příštím?

Do nového roku s novým plánem

Dáváte si předsevzetí do nového roku? A nebo si alespoň plánujete cíle a máte od nového roku určitá očekávání? Tak naplánovat si nové bydlení do roku 2017 je lehčí než dřív. Česká ekonomika je na ekonomickém vzestupu, úrokové míry jsou stále spíše nízké a navíc platy nejspíš v dalším roce porostou. Tak zvažte všechna pro a proti, vnější okolnosti jsou zrovna teď na vaší straně. A jestli se v hypotékách nevyznáte? Nechte si poradit na prodej.finance.cz. Najdete tam srovnání jednotlivých hypoték, takže tu nejlepší si vyberete hned.

Autor článku

Hana Bartušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY