Zima se blíží! Co nakoupit do auta, aby vás nic nepřekvapilo?

09.10.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jestli bude letošní zima mírná, nebo pořádná, se zatím ještě neví. Mít ale v autě zimní výbavu neuškodí pod nulou ani nad nulou. Co se vám tedy bude ve sněhu a mrazu hodit?

Zapadnutí ve sněhu, led místo vody v odstřikovačích nebo zamrznutí zámků na autě bývají synonymem zimy za volantem. Těžko říct, jestli existuje něco nepříjemnějšího, než ráno spěchat do práce a nemít čím smést sníh ze střechy auta a z předního skla. Co je proto dobré vozit s sebou?

Od kdy jsou povinné zimní gumy?

Naprostou samozřejmostí jsou při sněhu a mrazu zimní pneumatiky, jejichž vzorek i hloubka dezénu se podstatně liší od těch letní. Ze zákona je povinnost mít přezuto od 1. listopadu do 31. března, a to tehdy:

  • Pokud se na pozemní komunikaci objevuje sníh, led nebo námraza.
  • Pokud můžeme vzhledem ke stavu povětrnostních podmínek očekávat, že se na vozovce objeví sníh, led nebo námraza.
  • Dejte si také pozor na značku zimní výbava (sněhová vločka s autem). Bez ohledu na počasí a stav sněhu musíte mít na takto značených úsecích v daném období zimní gumy.

Cena jedné zimní pneumatiky se pak obvykle pohybuje v rozmezí 600 – 2 500 Kč. Důležité je ale počítat i s cenou za přezutí. To obvykle vyjde okolo 1000 Kč samo o sobě. Na vesnici bude levnější, ve velkých městech pochopitelně dražší.

Výbava do auta na zimu

Mráz může být i bez sněhu. Co vám hodně pomůže při nízkých teplotách?

  • Nemrznoucí směs – ať už se má jednat o chladicí kapalinu, vodu do odstřikovačů anebo brzdovou kapalinu, nikdy v autě nenechávejte směs z léta, v útrobách by zamrzla. Ideálně si nemrznoucí směsi udělejte zásobu na celou zimu.
  • Odmrazovač zámků – lze jej využít i na skla. Zámky se ale přesto doporučuje preventivně naolejovat.
  • Fólie proti mrazu – Používá se na pokrytí předního skla, aby se na něm neobjevila námraza. Někdy bohužel ke sklu přimrzne ale i samotná fólie…
  • Ubrousky proti zamlžování skla/odmlžovací ubrousky
  • Silikon ve spreji – někdy přimrzne jen zámek, jindy celé dveře. Silikonem ve spreji se nastříkají všechna těsnění ve dveřích i v kufru, guma poté nebude přimrzat.
  • Startovací kabely

 

Co ještě do auta na zimu?

Sníh nebo námraza z auta nezmizí jen tak a pokud zrovna nemáme k dispozici nejrůznější rozmrazovadla, dobře nám při odstraňování ledu a sněhu pomůže:

  • Škrabka – lze použít přímo určené na auto anebo i provizorní. Někteří v případě krajní nouze používají občanku nebo platební kartu.
  • Smetáček – je zakázáno vyjet na vozovku se sněhem na střeše, jelikož by mohl ohrozit řidiče za vámi.
  • Lopatka – pokud bychom potřebovali odhrabat sníh odkudkoliv.
  • Rukavice – pro jakoukoliv venkovní manipulaci.
  • Pevná obuv – je dobré mít v autě i nějaké pořádné nepropustné a především zimní boty. Pokud by se auto při cestě v – 15 °C jakkoliv porouchalo a vy jste venku museli cokoliv opravovat, obyčejné tenisky budete mít ve sněhu ihned promočené. Na náledí vám pak budou akorát podkluzovat.
  • Spacák – mít v autě spacák se hodí i v létě. Kdyby se cokoliv stalo a vy s autem někde uvízli, se spacákem se zahřejete snáz.

Pořídit, či nepořídit sněhové řetězy?

Sněhové řetězy spadají do povinné výbavy zejména v Chorvatsku a Německu. U nás je pro případ nouze vozí málokdo nehledě na to, že nasadit je na všechna čtyři kola je poměrně makačka a navíc se u toho neobejdete bez podložky/rohožky na sníh. Podstatně jednoduší je aplikace tzv. tekutých sněhových řetězů ve spreji, které zvýší přilnavost pneumatik a navíc jsou ve většině případů i levnější než ty kovové.

Plno zkušenějších řidičů také doporučuje vozit s sebou pytlík s pískem. Toto levné řešení dokáže skvěle zachránit situace, kdy auto uvízne ve sněhu anebo je námraza příliš kluzká.

Na kolik vyjde zimní výbava do auta?

Typ výbavy Cena
Folie proti mrazu 70 - 150 Kč
Lopatka se smetáčkem 50 Kč
Nemrznoucí směs 50 - 300 Kč
Odmrazovač zámků 30 - 80 Kč
Silikon ve spreji 70 - 250 Kč
Sněhové řetězy 400 - 2000 Kč
Startovací kabely 200 - 1500 Kč
Škrabka 0 - 150 Kč
Tekuté řetězy 60 - 300 Kč
Ubrousky proti zamlžování 50 - 300 Kč

*Ceny jsou pouze orientační, lišit se budou na základě velikosti balení, kvality a značky.


Čtete také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU