IHNED.cz: Hypoteční a Komerční banka zdražují hypotéky

13.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. června (ČTK) - Dva z největších finančních ústavů v Česku, Hypoteční banka a Komerční banka, zdražují hypotéky. Dnes to uvedl server IHNED.cz. Hypotéky přitom zatím zlevňovaly, průměrná úroková sazba v Česku v dubnu klesla na 2,11 procenta, nejnižší hodnotu za dobu sledování. Další banky ale podle serveru prudké zdražení neplánují nebo naopak zlevní.

Hypoteční banka, která je jedničkou českého hypotečního trhu, zvyšuje nyní sazby až o 0,5 procentního bodu. Mluvčí banky Marie Mocková serveru řekla, že u krátkodobých fixací bude změna nulová nebo jen malá, nejvýrazněji naopak zdraží hypotéky s nejdelší fixací. U nejběžnějších hypoték, které pokrývají 85 procent hodnoty nemovitosti, půjčovala zatím Hypoteční banka peníze při fixaci tři až deset let s garantovanou sazbou 2,59 procenta, píše IHNED.cz.

Komerční banka od pondělí zvýší minimální sazby také až o několik desetin procentního bodu. U fixace na tři až pět let sazba vzroste z 1,99 na 2,09 procenta, do sedmi let z 1,99 na 2,19 procenta a u hypoték s nejdelší fixací od osmi do 15 let o 0,3 procentního bodu. Například s desetiletou fixací tak začíná nová sazba podle IHNED.cz na 2,69 procenta. \"Měsíční splátka u průměrné hypotéky 1,7 milionu korun se zvýší v řádu desetikorun,\" řekl serveru člen představenstva banky Vladimír Jeřábek.

Také ředitel úvěrových produktů Equa bank Ondřej Hák IHNED.cz řekl, že úrokové sazby s velkou pravděpodobností porostou, ale jak výrazné může zdražení být, neuvedl. Mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek a mluvčí Sberbank Radim Kovács řekli IHNED.cz, že se zřejmě sazby výrazně nezvýší. Produktová manažerka hypoték v mBank Martina Holúbková naopak oznámila, že mBank sazby od června snížila. I Česká spořitelna nyní nabídla výhodnější sazbu než doposud. Do 5. července zavedla podle serveru akční nabídku hypoték s osmiletou fixací a garantovanou sazbou 2,19 procenta, která při sjednání pojištění schopnosti splácet klesne na 1,99 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK