Kde o Vánocích čekají na váš dobrý skutek?

16.12.2017 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Dobré skutky by se měly dělat po celý rok. O Vánocích to ale platí dvojnásob. Kde ocení (nejen) finanční pomoc? A jak můžete koupí dárku přispět na dobrou věc?

Ne každému stačí potěšit dárkem nebo finanční částkou své blízké. Najdou se i lidé, kteří by rádi udělali dobrou věc a pomohli tam, kde je potřeba. V prosinci na to pak mají mnohem víc možností než po celý zbytek roku. Otevírají se totiž nejrůznější sbírky a účty, na které lze přispět.

Když chcete pomoc dětem

Jednou z nejznámějších organizací na pomoc dětem je Klokánek. Jedná se o projekt, který se specializuje hlavně na Fond ohrožených dětí. 24. listopadu pak byla otevřena každoroční vánoční sbírka pro týrané, zneužívané či jinak ohrožené děti, které musely být minimálně na přechodnou dobu odebrány od rodiny.

Pokud byste se rozhodli tyto děti podpořit, můžete přispět jakoukoliv finanční částkou na účet 3055103/0300. Jako variabilní symbol použijte 2017. Jestliže ale nemáte peníze nazbyt, můžete pomoct i oblečením, které nenosíte anebo např. hračkami. Klokánek na frekventovaných místech rovnou umísťuje kontejnery na textil, aby jej případní dárci nemuseli vozit až na pobočku.

Podpořte jednoho člověka

Spolek Dobrý skutek sice funguje celoročně, ale to nic nemění na tom, že se jednoznačně musí ocitnout na našem seznamu. Sdružení pomáhá handicapovaným lidem a dětem k získání příspěvku na léčbu, rehabilitační pobyt anebo speciální pomůcku, kterou si nemůžou dovolit. Pomoct pak lze hned několika způsoby. Přispět můžete prostřednictvím SMS, díky čemuž si aktivujete pravidelné přispívání po celý rok. Každý měsíc se vám pak odečte 30 Kč.

Dále pak můžete libovolnou finanční částku zaslat klasicky na bankovní účet anebo zvolit jednorázovou koupi tzv. daru, který si poté vyberete na jejich e-shopu podobně jako člověka, kterému půjdou peníze za věc, kterou jste si koupili.

Nakupte dárky přes GIVT

Jedná se o internetový projekt, prostřednictvím kterého můžete finančně přilepšit vybrané neziskové organizaci. Spolupracuje totiž s více jak 1000 e-shopy. Jestliže pak nakoupíte jakékoliv jejich zboží přes stránku GIVT, určité procento z peněz půjde právě na vámi vybranou neziskovku. Mezi kolaborujícími obchody poté najdete např. Baťu, Okay, Tchibo nebo dokonce Ebay.

Vánoční sbírka pro psy

Sbírku pro opuštěné pejsky letos pořádá např. ZOO Park Vyškov anebo město Boskovice. Plno podobných akcí pak zaštiťuje především stránka psiprani.cz, která spolupracuje hned s několika útulky a azyly pro zvířata. Na webu si můžete vybrat pejska, kterému přispějete peníze na transparentní účet. Každý pes poté obdrží za vámi poslané peníze dárek. Lidé z útulku vám poté zašlou jeho fotku i s novou hračkou, díky čemuž budete mít jistotu, že vámi zaslané peníze nesloužily k čemukoliv jinému. Za prvních 14 dní sbírky pak bylo vybráno přes půl milionu korun.

Zvířatům by se mělo podobně jako lidem pomáhat celý rok. Na zimu je ale třeba ještě větší péče. Většina z nich je totiž zavřená ve studených kotcích. Pamatujte tedy, že téměř každému útulku neuděláte radost pouze penězi, ale klidně i dekou, starším pelíškem, miskami či granulemi.

Další charitativní spolky

  • Farní charita Holešovice – dárky pro seniory
  • Nadační fond Klíček a Sdružení klíček – svépomocná ubytovna pro rodinné příslušníky hospitalizovaných dětí.
  • Děti bez dluhů – pomoc dětem, které po rodičích podědily dluhy.
  • Skutečný dárek – jedná se o dárky, které můžete zakoupit pro občany Etiopie nebo Kambodži. Obvykle jde pak o kozu, krávu, osivo anebo pumpu na čistou vodu.

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY