Nová generace kryptoměn

06.01.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nově nastupující generace kryptoměn řeší tři hlavní problémy bitcoinu a jeho klonů, kterými jsou především rychlost transakcí, vysoké transakční poplatky a centralizovaná těžba spotřebovávající velké množství energie. Nové kryptoměny mají za úkol řešit očekávaný růst a zpracování extrémního množství mikrotransakcí, které bude internet věcí potřebovat.

Na Slovensku se 9. 12. 2017 konala akce s příznačným názvem „Bitcoin je retro“, která svým názvem perfektně vystihla současný technologický stav bitcoinu. To, čeho jsme byli svědky letos, byla velká jízda a do kryptoměn se v průběhu roku přidali mnozí další nadšenci a drobní investoři. Celý trh rostl a růst odkryl i hlavní problémy související se stárnutím technologie, na které bitcoin běží.

Bitcoin je stále nejpopulárnější, ale technologicky nestačí

Bitcoin je stále nejpopulárnější s největší kapitalizací na trhu a s nejvyšším kurzem, který se nyní pohybuje kolem 15 000 USD, ale v polovině prosince atakoval i hranici 20 000 USD. Jeho problém je samotná technologie, jenž současným požadavků nevyhovuje. Nyní jedna transakce stojí skoro 30 USD na poplatcích a v případě přetížení sítě tvá její zpracování i několik hodin. V extrémních případech dokonce i dní. Kromě toho čelí mnohé kryptoměny kritice, že nejsou decentralizované tak, jak původně bylo zamýšleno.

Zařízení k těžbě bitcoinu dnes dodává defakto jediná firma na světě (Asics) a v případě jiných měn, které jsou těžené pomocí grafických karet, to jsou firmy dvě (nVidia, AMD). Těžba je spíše záležitostí kapitálu a mocenské skupiny, než svobodné volby jednotlivce tak, jak tomu bylo zamýšleno v prvopočátcích. Díky levné energii a hardwaru má většinu těžební síly v rukou Čína a současná celková spotřeba energie pro těžbu bitcoinu je úměrná přibližně zemi velikosti Dánska a stále roste. Otázka zní: Je to stále v pořádku? Nebylo by lepší tuto energii využít jinak?

Kryptoměny nové generace

Není divu, že přichází na scénu nové projekty řešící tyto bolesti kryptoměn první generace. Ze současných nejviditelnějších to je IOTA a RaiBlocks. Oba projekty mají nulové poplatky pro transakce. Transakce fungují takřka okamžitě a mince nejsou těžené. Tato nová generace kryptoměn se zkrátka připravuje na masivní škálování, protože se v následujících letech počítá s velkým rozmachem internetu věcí. Do roku 2021 podle předpokladů budou stroje většinu transakcí tvořit za nás a budeme potřebovat bezpečnou technologii, jenž tyto transakce zabezpečí.

IOTA a RaiBlocks

Rok 2018 má z hlediska kandidátů dva současné horké adepty z řad nové generace kryptoměn. Ani jeden nepoužívá pro svůj provoz starý, klasický blockchain. Iota funguje na technologii zvané tangle.

Raiblocks využívá technologii zvanou block lattice. Obě dvě technologie jsou mnohem lépe uzpůsobené pro velký provoz v internetu věcí a budou schopné zpracovávat tisíce mikrotransakcí a to je přesně to, co potřebujeme.

Dnes denně vznikají nové a nové projekty. Některé postavené na klasickém blockchainu, jiné využívají pro svůj provoz ethereum a pak jsou tady kryptoměny s úplně jiným technologickým pozadím lépe uzpůsobené pro mikrotransakce a internet věcí. V roce 2018 budeme svědky zajímavé evoluce a je možné, že na trh kryptoměn se dostanou i další zcela nové projekty. Čas ukáže, které to budou.

Autor článku

Tomáš Procházka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU