Jak se v roce 2018 změní školkovné a daňový bonus?

09.05.2018 | , Finance.cz
DANĚ


Ještě stále jste neodevzdali daňové přiznání a přemýšlíte, čím si ještě můžete snížit daňový základ anebo kompletně celou daň? Odečtěte si školkovné. I to má ale svá pravidla...

Termín odevzdání daňového přiznání byl už sice 3. dubna 2018, ale platil pouze pro ty fyzické osoby, které si formulář vyplňují a odevzdávají sami. Lidé, kterým jej vyplňuje osvědčený daňový poradce, mají ještě čas, a to do 2. července. Pokud jste rodič a váš syn nebo dcera ještě stále chodí do školky, můžete si výdaje, které s umístěním dítěte do zařízení vznikly, odečíst z daní, a získat tak slevu.

Školkovné v přiznání: sleva na dani

Jak již bylo řečeno v úvodu, školkovným si můžete snížit daň. Za rok 2017 si lze odečíst až 11 000 Kč, a to bez ohledu na to, zdali dítě chodilo do školky celý rok anebo jen pár měsíců. Pro rok 2018 to bude pak 12 200 Kč. Výše odečtu se odvíjí od stanovené minimální mzdy.

Slevu za umístěni pak může využít pouze jeden z rodičů, ale zato na všechny děti, které navštěvují předškolní zařízení. Důležité je ale říct, že školkovné nezakládá nárok na vyplacení daňového bonusu. Klasická sleva na dítě, kterou lze uplatnit do 26 let jeho věku v případě, že se soustavně připravuje na budoucí povolání (chodí do školy), ale už nárok na bonus zakládá. Ve všech případech ale můžete slevu uplatnit pouze tehdy, pokud s dítětem žijete ve společné domácnosti. Nepočítejte ale s tím, že vám stát vyplatí rovných 11 000 Kč – pouze si využitím slevy snížíte daňovou povinnost do výše opravdu zaplacených nákladů na předškolní zařízení. To se ale samozřejmě také vyplatí.

Snížení daňové povinnosti

Počet dětí

Za rok 2017

Za rok 2018

Jedno dítě

11 000 Kč

12 200 Kč

Dvě děti

22 000 Kč

24 400 Kč

Tři děti

33 000 Kč

36 600 Kč

Děti a daně: školkovné, bonus, sleva na dítě 2017, 2018

zdroj: Shuttestock

Můžou si slevu na dítě uplatnit prarodiče?

Ne, nemůžou. Šlo by to pouze v případě, když by měli dítě v náhradní rodinné péči.

U školkovného pak v případě rodičů nelze uplatit výdaje za dopravu nebo za stravné. Mnozí si také navíc myslí, že sleva za umístění platí i pro základní školu. Opak je ale pravdou. Odečet od daně platí pouze u předškolních zařízení.

Školkovné u soukromé školky?

Již u daní za rok 2017 dochází k jistým omezením v rámci předškolních zařízení, na základě kterých lze uplatnit slevu za umístění dítěte. Důležité pak je, aby onen „ústav“ splňoval určitá kritéria. Musí se jednat o:

  • Mateřskou školku podle školského zákona anebo obdobné zařízení v zahraničí
  • Zařízení služby péče o dítě v dětské skupině
  • Zařízení péče o dítě předškolního věku, které je provozováno na základě živnostenského oprávnění, pokud je charakter takto poskytované péče srovnatelný s péčí poskytovanou v předchozích dvou bodech.

A teď jednoduše řečeno: patří sem státní, firemní i soukromé mateřské školky, a to včetně jesliček. Výjimku pak tvoří neregistrované dětské skupiny, lesní školky, soukromé hlídání anebo koutky pro děti v supermarketech nebo obchodních centrech.

Změna v daňovém bonusu u daňového zvýhodnění na dítě

Daňový bonus sice nevzniká u školkovného, je spojený pouze s daňovým zvýhodněním na dítě. Pojďme si ale shnout, co se u něj pro letošní rok mění. Na daňový bonus vzniká nárok v případě, kdy je zvýhodnění vyšší než vypočtená daň z příjmu. Získat jej od státu za rok 2017 lze ale pouze tehdy, pokud jsou vaše roční příjmy ze závislé a samostatně výdělečné činnosti, z pronájmu a kapitálového majetku vyšší než šestinásobek minimální mzdy, tj. alespoň 66 000 Kč za celý rok.

U daní z příjmu za rok 2018 pak dojde k omezením. Nebude totiž možné započítat příjmy z pronájmu a kapitálového majetku, ale pouze ze závislé anebo samostatně výdělečné činnosti. Šestinásobek, na který bude třeba pro získání bonusu dosáhnout, se na základě minimální mzdy také zvýší, a to na 73 200 Kč. Navíc se pro rok 2018 zvyšuje částka o téměř 2 tisíce na první dítě. Na druhé a třetí dítě byla částka zvýšena už pro loňský rok.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ