Do které země se dováží nejvíce zbraní?

07.05.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Kam Česko vyvezlo nejvíce zbraní? A která země je králem dovozců zbraní? Jsou to demokratické režimy, či diktátoři?

Minule jsme se podívali na největší vývozce zbraní, kdy stanuly v čele Spojenými státy a nyní se podívejme na žebříček zemí dle Stockholmského mezinárodního institutu výzkumu míru (SIPRI) sestavený na základě dovozů zbraní v roce 2017.

Budete ty tanky platit v hotovosti, nebo je chcete na leasing?

Vojenský průmysl

1. Saudská Arábie

Nejvíce zbraní v minulém roce dovezla Saudská Arábie (cca za 4,1 miliard dolarů). Tato ropná velmoc mohutně zbrojí a uzavírá vojenské kontrakty za miliardy dolarů s USA i Ruskem. Rovněž se vojensky účastní v Jemenu a Sýrii. Za posledních pět let měl import zbraní do Saudské Arábie hodnotu 14,8 miliardy dolarů, což ji řadí v tomto období na druhé místo za Indii.

2. Indie

Na druhé příčce se minulý rok s importem zbraní v hodnotě 3,4 miliardy dolarů umístila Indie. která má jednu z největších armád světa. Do Indie se v poslední pětiletce vyvezlo nejvíce zbraní (v hodnotě 18 miliard dolarů) a to převážně z Ruska (62 % dovozu), Spojených států amerických (15%) a Izraele (11%). Indie se snaží vyrovnat rostoucí vojenskou moc čínského draka a přibližně 14 % veškerého importu zbraní putovalo právě do země Mahátmy Gándhího.

3. Egypt

Bronzovou příčku (s hodnotou dovezených zbraní ve výši 2,4 miliardy dolarů) si odnáší Egypt, který zbrojí kvůli eskalujícímu napětí na Blízkém východě a boji s povstalci. Tento fakt mírně znepokojuje Izrael, který je sice zvyklý bojovat na více frontách, ale rostoucí vliv Iránu a Turecka v regionu se izraelské vládě vůbec nezamlouvá.

4. Austrálie

Australská armáda patří k nejmodernějším na světě (přestože v minulosti prohrála válku se pštrosy emu) a minulý rok se do Austrálie přivezly zbraně v hodnotě 1,8 miliardy dolarů (za posledních pět let cca za 5,6 miliardy dolarů).

5. Indonésie

Indonésie je země, která překročila čtvrt miliardy obyvatel a tudíž i velikost její armády je velká (blíží se k půli milionu aktivních vojáků). S importem zbraní v hodnotě 1,2 miliardy dolarů se loni umístila na pátém místě našeho žebříčku. Za posledních pět let byly do Indonésie přivezeny zbraně v hodnotě 4 miliard dolarů.

Další velcí importéři zbraní

Pořadí Země Hodnota dovezených zbraní za rok 2017
6. Čína 1,12 miliardy dolarů
7. Jižní Korea 0,92 miliardy dolarů
8. Alžírsko 0,91 miliardy dolarů
9. Velká Británie 0,90 miliardy dolarů
10. Spojené arabské emiráty 0,85 miliardy dolarů

Zdroj: SIPRI


Čtěte také:

Která země má největší zásoby ropy na světě?

Vyvážíme rádi, hlavně k sousedům

V Africe probíhá 18 konfliktů a cizí vojenské základny jsou v nejméně 23 zemích


Blízký východ - ráj zbrojařů

Většina států Blízkého východu se účastní válečných konfliktů a ty vyžadují mnoho armádní techniky. Dovoz zbraní na Blízký východ se mezi lety 2013 až 2017 zvýšil oproti předchozí pětiletce o 103 % a v těchto letech tvořil přibližně třetinu celosvětového dovozu zbraní. „Rozsáhlý násilný konflikt na Blízkém východě a obavy z masivního porušování lidských práv vedly státy západní Evropy a severní Ameriky k debatě o omezení prodeje zbraní do tohoto regionu," řekl Pieter Wezeman, vedoucí vědecký pracovník s programem SIPRI pro zbraně a vojenské výdaje. „Přesto USA a evropské státy zůstávají hlavními vývozci zbraní do regionu a dodávají přes 98 procent zbraní dovážených do Saúdské Arábie."

Kdo nezbrojí, není Čech!

V roce 2016 jsme nejvíc vojenského materiálu vyvezli do Iráku (za 1,66 miliardy Kč). S Irákem ČR spolupracuje na obranném poli a čeští vojáci i stroje zde mají velmi dobrou pověst. Druhým největším odbytištěm českého vojenského materiálu byly Spojené arabské emiráty (cca 1,4 mld. Kč), následované Slovenskem (1,15 mld. Kč) a Egyptem (1,1 mld. Kč). Do zemí mimo EU byly v roce 2016 vyvezeny střelné zbraně a střelivo v hodnotě 3,4 miliardy Kč. Nejvíce českých zbraní a střeliva zamířilo do USA, Kanady a Thajska. 

Zdroj: ČTK, SIPRI

Co je SIPRI?

SIPRI se již od roku 1966 zabývá výzkumem konfliktů, zbrojení, kontrolou zbraní a odzbrojování a patří k jedné z nejvíce respektovaných organizací zabývající se zbrojním průmyslem.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU