Moravskoslezský kraj čeká soud s dopravci o doplatky mezd řidičů

06.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 6. června (ČTK) - Moravskoslezský kraj se bude soudit se dvěma autobusovými dopravci o to, zda jim má doplatit rozdíl na zvýšené mzdy řidičů. U každého z dopravců se jedná o osm milionů korun za rok. Soudit se budou po vzájemné dohodě. Kraj totiž míní, že peníze ze zákona vyplatit nemůže, definitivní rozhodnutí chce ovšem nechat na soudu. Novinářům to dnes řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS). Jde o společnosti ČSAD Vsetín a ČSAD Havířov, které provozují linky na Třinecku a Českotěšínsku.

O zvýšení minimálních mezd řidičů autobusů od ledna 2017 rozhodla v roce 2016 vláda. Kraje objednávají veřejnou dopravu a potřebné linky dotují. Moravskoslezský kraj s většinou dopravců uzavřel dodatky ke starým smlouvám a peníze jim navýšil. Uvedené dvě firmy ale kraj ještě před platností vládní vyhlášky vybral ve veřejné soutěži a podle jeho právního názoru jim tak nemohl peníze navýšit o celou požadovanou sumu.

\"Dva dopravci po nás chtějí, abychom jim doplatili ten rozdíl. My říkáme, že nemůžeme. Byla to otevřená soutěž a to riziko je prostě na nich. Takže po dohodě oni zkusí nás zažalovat u soudu, jestli by soud náhodou nerozhodl v jejich prospěch,\" vysvětlil Unucka. Posudky ale podle něj hovoří ve prospěch kraje. \"Jiná cesta než přes soud nejde, ale je to takový hodný soudní spor, kdy to je vlastně za souhlasu obou stran,\" dodal.

Ředitel divize osobní dopravy společnosti ČSAD Havířov Jakub Vyvial potvrdil ČTK, že se firma bude s krajem soudit. \"Neřekl bych, že máme spor s krajem jako takovým, ale protože názory jsou různé, chtějí si to nechat potvrdit od vyšší autority, což je soud. Je to ve vzájemné dohodě, že jsme je zažalovali. Oni chtějí od soudu potvrdit, že v rámci té smlouvy nám to můžou vyplatit, protože morálně cítí, že na to máme nárok,\" řekl Vyvial.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK