2 brigády v 1 létě: Jak ušetřit na daních a pojištění?

11.08.2018 | , Finance.cz
DANĚ


Léto skýtá mnohé možnosti a vy si můžete vybírat z celé řady brigád, mezi kterými můžete přecházet kvůli dovolené, časovým možnostem atd. Jaká smlouva je vhodná právě pro vás? Jak ušetřit na daních, zdravotním a sociálním pojištění?

Mít dvě brigády najednou, abyste si mohli v druhé půli prázdnin odjet na Filipíny či ekonomicky přežít následující studijní rok, je fuška, ale jde to. Jakou smlouvu zvolit? A jak ušetřit na daních, sociálním a zdravotním pojištění? 

Dohoda o provedení práce či dohoda o pracovní činnosti?

Pokud chodíte dlouhodobě (po celý rok) na pár hodin měsíčně k jednomu zaměstnavateli vypomáhat a nevyděláte si měsíčně více než 2 500 Kč, tak je pro vás vhodná Dohoda o pracovní činnosti (DPČ). Její výhodou je, že počet odpracovaných hodin u jednoho zaměstnavatele není ročně omezen, týdně ovšem nesmí v průměru přesáhnout 20 hodin. Nevýhodou je, že pokud si vyděláte 2 500 Kč a více, tak budete muset odvádět zdravotní a sociální pojištění.

Dohoda o provedení práce (DPP) má naopak tu výhodu, že je jak dělaná pro letní brigády. Se zdravotním a sociálním si nemusíte dělat starosti, pokud váš měsíční příjem nepřesáhne 10 000 Kč. U DPP můžete pracovat u jednoho zaměstnavatele maximálně 300 hodin ročně, zato týdenní pracovní doba není omezena jako u DPČ.

U obou těchto smluv odvádíte daně, tak mějte u svého zaměstnavatele podepsané Prohlášení poplatníka k dani ("Růžový formulář" či jenom prohlášení), protože se vám nebude srážet daň, ale budete platit daň zálohami. Podívejte se, jaký je přesně rozdíl ve zdanění DPP a DPČ.

Brigáda vám může nastartovat kariéru, nebo taky ne...

Brigáda bolí

Zdroj: Shutterstock

Srážková daň vs. zálohová daň při DPP a DPČ

Jak srážková, tak zálohová daň je daň z příjmů a ta je ve výši 15 %, jen její strhávání a uplatňování slevy na dani je odlišné. Jaké jsou tedy rozdíly mezi srážkovou a zálohovou daní?

Zálohová daň

Zálohová daň se odvádí, pokud má zaměstnanec podepsané Prohlášení poplatníka o dani. Její výše je již zmíněných 15 %. každý měsíc za vás zaměstnavatel (u DPČ i DPP) odvede zálohu na dani. Záloha se snižuje o měsíční slevy na dani (na poplatníka, studenta a další).

Srážková daň

Srážková daň se rovnou strhává z vašeho příjmu, a pokud nechcete podávat daňové přiznání, tak je pro vás věc vyřešena a s finančním úřadem jste vyrovnaní. Nicméně pokud jste například student, důchodce, matka či otec na rodičovské dovolené, tak vám při podání daňového přiznání může být sražená daň z DPP či DPČ vrácena. Záleží na výši vašeho příjmu a na tom, jestli vám "zbude" nějaká sleva na dani, která se uplatnila u daně zálohové, což je právě u studentů a dalších zmíněných skupin občanů pravděpodobné.

Jestliže jste z nějakého důvodu na vaší letní brigádě na základě DPP či DPČ nepodepsali Prohlášení poplatníka o dani, tak nezapomeňte podat daňové přiznání. Ovšem pokud víte, že budete mít pouze jednu brigádu, tak neváhejte prohlášení podepsat. Jde to i zpětně a rovněž se dá prohlášení poplatníka rozkouskovat na více časově ohraničených brigád.


Čtěte také:

Kdy na studentské brigádě musíte platit zdravotní pojištění?

Co dělat, když student dosáhl 26 let? Platit si poplatky, zdravotní či sociální pojištění?


Kolikrát můžete podepsat prohlášení k dani? U kolika DPP ji můžete podepsat?

Prohlášení poplatníka k dani můžete mít podepsáno vícekrát, ale aktuálně vždy jen u jednoho zaměstnavatele (podpis prohlášení se nesmí časově překrývat). Platí tedy, že souběžně nesmí být platné prohlášení poplatníka k dani podepsáno u více zaměstnavatelů. Ovšem pokud máte jednu brigádu v červnu a červenci a druhou v srpnu až prosinci, tak můžete mít prohlášení poplatníka k dani podepsáno u obou zaměstnavatelů a musí být jasně vyznačeno, k jakému období (měsícům) se vztahuje. 

Pokud máte dvě a více dohody o provedení práce, které se vám překrývají, tak bude na vás, u kterého zaměstnavatele podepíšete prohlášení poplatníka o dani (doporučujeme u toho, u kterého je váš příjem vyšší).

Kdy je OSVČ nejlepší možnost?

Podnikání pro vás může být vedle studia vaše vedlejší výdělečná činnost. Podnikání jako OSVČ je vhodné pro studenty (do 26 let), jejichž měsíční příjmy jsou vyšší (více než 10 000 Kč) a brigádničí průběžně po celý rok (déle než 300 hodin). Záleží ovšem na jejich celoročním výdělku, protože pokud váš daňový základ přesáhl v roce 67 756 Kč, tak byste museli odvést sociální pojištění. Zdravotní pojištění za studenty do 26 let odvádí stát (u DPP a DPČ se při přesáhnutí limitu 10 000 Kč, respektive 2 500 Kč, odvádí zdravotní pojištění bez ohledu na věk a status studenta), výhodou OSVČ studenta je tak fakt, že nemusí platit minimální povinné zálohy a zdravotní platí pouze procentem z opravdových výdělků.

Daňová povinnost bude pro vás také příhodnější, protože můžete využít výdajových paušálů, které sníží váš daňový základ, z kterého se následně počítá daň z příjmu.

Nevýhodou podnikání je papírování - registrace OSVČ, vydávání faktur, vyplňování daňového přiznání a rovněž přehledů o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu a OSSZ. Nicméně s podobnými věcmi už vám pomohou appky, či placené služby (ceny v řádech stokorun), kde vyplníte vaše identifikační údaje, obor podnikání, příjmy a jaký máte výdajový paušál a nazpět se vám pošle vyplněné daňové přiznání a přehledy.

Další nevýhodou podnikání je, že na rozdíl od DPP a DPČ je na vás pohlíženo jako na zaměstnance a máte větší právní ochranu a sociální jistoty.

Pokud ani po přečtení článku nemáte jasno, tak nás neváhejte kontaktovat v naší poradně.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: DANĚ