Nechte si dovolenou proplatit od zaměstnavatele

21.08.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Dovolená rozhodně není levná záležitost a plno Čechů na ni šetří v podstatě celý rok. Jsou ale případy, kdy vám na ni může výrazně přispět zaměstnavatel. Nemáte na to náhodou nárok?

Zaměstnanecký příspěvek na dovolenou nebo na rekreaci patří mezi nejoblíbenější a nejzajímavější benefity, které nám může zaměstnavatel poskytnout. Bohužel všude vám jej nenabídnou. A když už ano, jak jej čerpat, aby byl osvobozen od daně? A lze jej převést do dalšího roku?

Jak vysoký může být příspěvek na dovolenou?

Zaměstnavatel se může sám rozhodnout, komu příspěvek na dovolenou poskytne a komu ne. Tento benefit může nabídnout paušálně všem zaměstnancům anebo pouze vybraným. Jedinou podmínkou zde je, že umožnění čerpání příspěvku nesmí být v rozporu se zákoníkem práce. Důležité je tedy vždycky zachovat rovné zacházení se všemi zaměstnanci. Pro někoho pak může být dobrou zprávou, že jej nemusí obdržet jen osoby pracující na hlavní pracovní poměr, ale i ty se zkráceným úvazkem anebo některou z dohod.

Co se pak týče výše příspěvku, je dobré vědět, že zde existuje jeden mezník, a tím je 20 000 Kč za rok. Daná částka pak není výhodná jen pro vás, ale i pro zaměstnavatele. V jeho případě se totiž jedná o tzv. nedaňový náklad. A z nedaňových nákladů se neodvádí sociální ani zdravotní pojištění, ale pouze 19% daň z příjmu právnických osob.

Příspěvek od zaměstnavatele a daň z příjmu

V praxi můžeme rozlišit hned dva typy tohoto příspěvku. Jsou jimi peněžité a nepeněžité plnění.

Peněžité plnění můžeme v podstatě přirovnat k situaci, kdy peníze dostaneme na účet jako bonus ke mzdě. Leckdo se může začít radovat, ale faktem je, že tato možnost je pro zaměstnance nevýhodná. Pokud se totiž příspěvek na dovolenou stane součástí naší mzdy, automaticky podléhá zdanění a i odvodům na sociální a zdravotní pojištění.

Mnohem lepší možností je tedy nepeněžité plnění, které se počítá mezi příjmy osvobozené od daně a dále se z něj neodvádí ani pojištění. V praxi to vypadá tak, že si od zaměstnavatele v podstatě necháte koupit dovolenou, proplatit fakturu anebo od něj obdržíte poukaz. Příspěvek lze navíc uplatnit i zpětně.

Příspěvek zaměstnavatele na dovolenou – daně, pojištění

Zdroj: Shutterstock

Kdo může využít zaměstnanecký příspěvek na rekreaci?

Výhodou tohoto zaměstnaneckého benefitu je dále také to, že jej nemusíte čerpat pouze vy. Pokud s tím souhlasíte, nárok na uplatnění má ještě:

  • Manžel/manželka
  • Vaše děti
  • Rodinní příslušníci
  • Partner nebo partnerka žijící s vámi
  • Registrovaný partner nebo partnerka

U těchto osob se pak také jedná o příjem osvobozený od daně.

Ze kterých zaměstnaneckých benefitů se také neodvádí daň?

  • Vzdělávací kurzy související s výkonem povolání, pokud jej celé uhradí zaměstnavatel.
  • Stravenky
  • Nepeněžitý příspěvek na přechodné ubytování, pokud jsou splněny podmínky.
  • Nepeněžité dary do úhrnné výše 2000 Kč za rok od zaměstnavatele.
  • Nealkoholické nápoje na pracovišti
  • Příspěvek na sport a kulturní akce – nepeněžní plnění
  • Využití zdravotnických, rekreačních a vzdělávacích zařízení
  • Příspěvky na penzijní připojištění

Převod dovolené do dalšího roku

Mnoho osob, které si nestihnou vybrat všechnu dovolenou, by bylo nejraději, kdyby jim ji zaměstnavatel proplatil. To ovšem ze zákona není možné, takže vám nezbude nic jiného, než si dovolenou vybrat na konci roku, anebo si ji nechat převést do roku následujícího. Podmínky převodu stanovuje zákoník práce, který hovoří jasně. Dovolenou lze převést jen tehdy, pokud byl zaměstnanec dočasně uznán práce neschopným anebo čerpal mateřskou či rodičovskou dovolenou.

Nevyčerpaný příspěvek na dovolenou od zaměstnavatele pak do následujícího roku převést nelze. Buď bude uplatněn, nebo propadne.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: Spotřebitel