Konec podnikání: jak pozastavit nebo zrušit živnost?

05.05.2021 | , Finance.cz
DANĚ


Nedaří se vám v podnikání tak, jak jste si původně představovali? Uvažujete o tom, že ho pověsíte na hřebík? Podívejte se s námi, jak živnost zrušit nebo pozastavit. Pouze přestat totiž v tomto případě určitě nestačí. Proč?

Nezávisí na tom, zdali podnikáte na činnosti hlavní nebo vedlejší. Obě můžete na dobu určitou pozastavit, následně obnovit anebo zrušit úplně. Důležité je vědět, že své záměry nemusíte nikomu ani ničemu nijak opodstatňovat. Od roku 2010 pak navíc není nutné pozastavení hlásit na živnostenském úřadě. Přesto se rozhodně vyplatí jej navštívit. Zrušení či pozastavení však můžete provést i online datovou schránkou, emailem s elektronickým podpisem anebo prostřednictvím pošty.

Povinné minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění 2021

OSVČ, která podniká na hlavní výdělečnou činnost, platí během prvního roku pouze minimální výši záloh na pojištění. Výše se mění až druhým rokem, kdy se z přehledu o příjmech a výdajích vypočte skutečný vyměřovací základ. Minimální zálohy v roce 2019 vypadají takto:

  • Sociální pojištění – 2 588 Kč
  • Zdravotní pojištění – 2 393 Kč

OSVČ na vedlejší činnosti se minimální zálohy nijak netýkají, protože se při odvodech vychází jen ze skutečně dosaženého zisku. Pokud ale podnikáte na hlavní činnost, platba zdravotního i sociálního je zkrátka povinností. Můžete přestat podnikat anebo dokonce vydělávat, ale to nic nemění na tom, že zálohy budete muset platit i nadále.

Jak na pozastavení, přerušení, obnovení a zrušení živnosti

Zdroj: Shutterstock

Jak na přerušení a pozastavení živnosti

Abyste se odvodům na sociální a zdravotní pojištění vyhnuli, musí být živnost oficiálně pozastavena. Jak již bylo řečeno, pro tento krok už dávno nemusíte na živnostenský úřad. Bylo by to pro vás ale zabití hned několika much jednou ranou. Pozastavení živnosti totiž musíte nahlásit okresní správě sociálního zabezpečení a samozřejmě také vaši zdravotní pojišťovně, a to nejpozději do 8 dnů od přerušení.

V jiném případě vás od obou institucí čeká pokuta za porušení oznamovací povinnosti ve výši 10 000 Kč. Skutečnost navíc musíte ještě nahlásit i na finanční úřad, a to nejpozději do 15 dnů.

Pokud byste však přece jen zašli na živnostenský úřad, ušetříte si oznamování. Úřad se totiž v tomto případě bere jako centrální registrační místo. Zde navíc můžete vyplnit a podat tzv. změnový list, prostřednictvím kterého budou o přerušení vašeho podnikání vyrozuměny i zbylé instituce, kterým byste tento fakt jinak museli nahlašovat sami.

Obnovení a zrušení živnosti

Podnikání lze přerušit, na jak dlouhou dobu chcete, bez ohledu na to, zdali se má jednat pouze o měsíce anebo rovnou o roky. Tak či tak, pokud chcete živnost zase obnovit anebo rovnou už úplně zrušit, opět si vystačíte se zmíněným změnovým listem na centrálním registračním místě. Dobré je navíc vědět, že jako centrální registrační místo není brán jen živnostenský úřad, ale i Czech POINT.

Jak na pojištění při přerušení podnikání?

Během této doby není vaší povinností účast na sociálním pojištění, na zdravotním ale samozřejmě už ano. Je třeba navíc ještě zmínit, že období přerušení se nezapočte do doby, která je důležitá pro nárok na důchod.

Jak na výmaz z živnostenského rejstříku?

Pokud živnost zrušíte, údaje o vás a vašem podnikání budou v rejstříku ještě další 4 roky po ukončení činnosti. Až poté dojde k „výmazu“ tím způsobem, že se veškeré informace přenesou do neveřejné části rejstříku, která již nebude volně dohledatelná. Nahlížet do ní mohou určité subjekty.

Jestliže ale máte více živností a zrušili jste pouze jednu z nich, počítejte s tím, že ve veřejných rejstřících se budete nacházet stále.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 96 krát

Články ze sekce: DANĚ