Ekonomický souboj - Rusko vs. Ukrajina

05.03.2019 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pro jedny je Ukrajina oběť ruské roztahovačné politiky, pro druhé je Ukrajina fašistický stát dotovaný Sorošem, EU a USA. Jaké máme s danými zeměmi ekonomické vztahy? A jaké mají HDP a hospodářský vývoj?

Směřování zahraniční politiky České republiky je od nástupu prezidenta Miloše Zemana rozseknuto na dvě části, ministři zahraničí se snaží udržet kurz směřování České republiky na západ, kdežto Miloš Zeman stáčí kormidlo směrem na východ, kdy prohlašuje, že by se měly zrušit sankce vůči Rusku a jeho vztah k Číně je kladný tak, že jeden z jeho poradců byl ve vrcholovém managementu CEFC (dokud ho nezavřeli) a čínská společnost Huwaei je sponzorem Pražského hradu. My jsme se zaměřili na to, zdali jsou nám blíže Ukrajina či Rusko z čistě ekonomického hlediska.

Potkali se u Donbasu...

Ukrajina vs. Rusko

Zdroj: Shutterstock

Export z České republiky

Dovoz i vývoz z Ruska byl ovlivněn sankcemi, na druhou stranu ukrajinská ekonomika byla velmi silně poznamenána právě konfliktem na východě země i anexí Krymu a státní pojišťovna EGAP dokonce jednu dobu přestala pojišťovat vývoz na Ukrajinu. Nicméně v současné době začíná opět ukrajinská ekonomika šlapat a objem pojištěného exportu na Ukrajinu v roce 2017 vzrostl téměř o polovinu oproti předchozímu roku.

Česká republika jako exportně orientovaná ekonomika vyváží do Ruska a na Ukrajinu zboží a služby přesahující 120 miliard korun. V grafu uvádíme export zboží a služeb od roku 2004 po třetí kvartál roku 2018. Z grafu je patrné, že největší vývoz zboží a služeb z České republiky do Ruské federace i na Ukrajinu byl v roce 2012, tedy rok a čtvrt před anexí Krymu.

Export do Ruska (modře) a na Ukrajinu (zeleně) od roku 2004

Export do Ruska a na Ukrajinu

*Údaj za 3 kvartály

Zdroj: ČNB

Do Ruska Česká republika vyváží především díly do automobilů, elektroniku a její příslušenství, ale i hračky a léčiva. 

Na Ukrajinu ČR vyváží elektroniku (telefonní přístroje a příslušenství), automobily i jejich příslušenství.

Import do České republiky

Dovozu do České republiky dlouhodobě kraluje zboží a služby z Německa, ale 7. nejvýznamnějším dovozcem do Česka je Ruská federace.

Import do Ruska (modře) a na Ukrajinu (zeleně) od roku 2004

Dovoz z Ukrajiny a Ruska

*Údaj za 3 kvartály

Zdroj: ČNB

Z Ruska do České republiky putuje hlavně ropa, oleje zemní plyn, ocel a další nerostné komodity, ale i osobní automobily.

V roce 2017 představovalo Rusko podle 13. nejdůležitějšího obchodního partnera ČR dle podle vývozu.

Z Ukrajiny se do České republiky dováží převážně nerostné bohatství či výrobky z něj - rudy, oleje, železo a ocel. Ukrajina pro nás představuje 20. nejvýznamnějšího zahraničně - obchodního partnera ČR

HDP Ruska, Ukrajiny a Česka

Nejvyšší hrubý domácí produkt (HDP) na hlavu je v České republice, kde v roce 2017 bylo HDP na 1 obyvatele 20 368 dolarů, v Ruské federaci bylo HDP na hlavu lehce nadpoloviční - 10 743 dolarů a na Ukrajině přibližně osminové 2 640 dolarů na jednoho obyvatele.

HDP Ruska mělo v roce 2017 hodnotu 1,578 bilionu dolarů, české HDP je přibližně sedminové 215,7 miliard dolarů a ukrajinské HDP 112,2 miliard dolarů.

Růst ruského HDP v minulém roce činil 2,3 %, tedy nejrychleji od roku 2012. Ruská centrální banka na tento rok predikuje růst HDP mezi 1,2 až 1,7 % HDP, Světová banka odhaduje růst ruského HDP o 1,5 %.

HDP Česka rostlo slušnými 3 % a ČNB odhaduje růst českého HDP v roce 2019 na 2,9 %, ale tento růst může ovlivnit Brexit, obchodní války či docházející dech německé ekonomiky. HDP Ukrajiny rostlo rychlostí 3,3 % a na tento rok se odhady růst HDP pohybují mezi 2,3 až 3,0 %


Čtěte také:

Zeman: Rusko 10x významnější než Francie. Opravdu, pane prezidente?

Kompromis ohledně Nord Streamu 2: plynovod se bude stavět dál

Průměrná mzda v ČR, Rusku a na Ukrajině

Průměrná měsíční hrubá mzda v České republice byla v třetím kvartálu předcházejícího roku 31 851 Kč a v tomto roce se odhaduje její další růst. V Rusku se průměrná mzda odhaduje kolem 15 000 až 18 000 Kč. Na Ukrajině se průměrná mzda měsíční mzda pohybuje kolem 7 000 až 8 000 Kč.

Minimální mzda v Rusku činí od 1. května 2018 11 163 rublů, tedy přibližně 3 856 Kč. Na Ukrajině činí minimální mzda od 1. ledna 2018 3 723 hřiven, tedy přibližně 3 137 Kč. V Česku byla v roce 2018 minimální mzda 12 200 Kč a od ledna 2019 vzrostla na 13 350 Kč, tedy v současné době je to o téměř 10 000 Kč více, než kolik je minimální mzda v Rusku, a o více než 10 000 Kč, než je na Ukrajině.

Ukrajinci a Rusové v Česku

V Česku pracuje přes 115 tisíc Ukrajinců na pracovní víza, ale některé odhady hovoří o údajích přesahující až 150 tisíc ukrajinských pracovníků, kteří jsou tak největší cizineckou menšinou. Navíc má Česká republika nedostatek pracovníků a nadále hodná příjímat Ukrajince na volné pracovní pozice v pohostinství, službách, stavebnictví či jako zdravotní personál.

Počet ruských občanů žijících v České republice také stoupá. Zatímco před deseti lety žilo v ČR 23 300 občanů Ruské federace s povolením k pobytu, v červnu 2018 se jednalo již o 37 300. Většinou se jedná o studenty (cca 40 %) či o ruské občany, co sem přijeli za prací či podníkáním (cca třetina). A Rusové jsou po Ukrajincích a Slovácích třetí největší skupinou migrantů.

Rusové tvoří také velmi výraznou skupinu turistů, ročně jich do ČR přijede přes půl milionu (cca 600 tisíc v roce 2018).

A co bude dál?

Ukrajina jako brána mezi Evropou a Ruskem je již několik let těžce zkoušena a revoluční náladu po změnách vystřídalo spíše vystřízlivění, protože boj s korupcí bude boj na desetiletí. Navíc mzdy, důchody a životní úroveň na Ukrajině spíše stagnuje¨a mnoho Ukrajinců se rozprchlo po Evropě jako levná pracovní síla. Inflace na Ukrajině atakuje dvoucifernou hranici a na východě země stále probíhají boje. Ukrajinská ekonomika ztratila v Rusku největšího partnera a začíná se pomalu orientovat na západ, což bude nejspíše ještě dlouhá a trnitá cesta.

Rusko drží pevně v rukou Vladimir Putin a přes úspěchy v minulých letech se mu doma kupí řada dalších problémů (korupce, nízké důchody a mzdy, inflace, zastaralý systém zdravotnictví a boj s chudobou), ale jelikož svoji politiku chytře obrací na západ a jeho hrozby, tak se nejspíše změny v politice Ruské federace jen tak nedočkáme.

Obě země mají velký potenciál a vzájemný obchod by mohl být přínosem pro Evropskou unii i tyto země, jenže korupce a mocenské boje spojené s politikou Velkého Ruska sráží ekonomiku obou těchto zemí.

Obchod je významným světovým mírotvůrcem již od prvních lidských kmenů a měl by se výrazně podporovat, nicméně ukrojení si části země nepatří do 21. století, zvláště, když Česká republika má s invazemi mocností tak bohaté zkušenosti, proto by Česká republika měla nadále uplatňovat sankce vůči Rusku a měla by nadále prohlubovat vztahy s Ukrajinou, protože obě země si mají vzájemně co nabídnout.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 33 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU