Žádáme o rodičovskou a mateřskou

20.02.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Krok po kroku vás provedeme vašimi finančními možnostmi v těhotenství. Kdy a jak si zažádat o rodičovskou a mateřskou? Jaké dokumenty potřebujete k vyřízení jednotlivých kroků?

Zjistila jste, že jste těhotná? Pro někoho překvapení, pro někoho dlouze očekávaná událost. My vám poradíme, na co všechno máte nárok a kdy se o jednotlivé dávky přihlásit.

Dvě čárky, pro jedny průšvih, pro druhé požehnání, pro třetí požehnaný průšvih.

Těhotenský test

Zdroj: Shutterstock

Před porodem - Jak vyřídit mateřskou?

Prvním krokem, který by vás měl zajímat je ten, jestli máte nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM, či lidově mateřská).

Kdo má nárok na mateřskou?

Hlavní podmínkou pro nárok na PPM je účast pojištěnce na nemocenském pojištění minimálně po dobu 270 kalendářních dní za poslední 2 roky před dnem nástupu na mateřskou. Tuto podmínku může splnit muž i žena.

Nárok na mateřskou ovšem má i pojištěnec, který nastoupí na mateřskou po skončení placení nemocenského pojištění. Pro tyto pojištěnce platí základní ochranná lhůta 180 kalendářních dní od zániku pojištění.

Na mateřskou nemají nárok nezaměstnané osoby, které jsou v evidenci úřadu práce. Ovšem i na tyto osoby se vztahuje ochranná lhůta ve výši 180 dní.

Pokud tedy splníte podmínky pro PPM, tak na mateřskou nastoupíte šest až osm týdnů před předpokládaným termínem porodu. Žádost o mateřskou vystaví váš gynekolog a vy následně odevzdáte žádost zaměstnavateli (pokud jste zaměstnaní) nebo na Českou správu sociálního zabezpečení (pokud podnikáte).

Jestliže vám vaši žádost schválí, tak budete pobírat mateřskou celkem 28 týdnů (pokud máte dvojčata či vícerčata, tak po dobu 37 týdnů).

Výše mateřské činí 70 % z vašeho denního vyměřovacího základu.

Tip: Vypočítejte si snadno výši peněžité pomoci v mateřství

Jestliže se v průběhu těhotenství necítíte dobře, tak požádejte svého lékaře o vyšetření a můžete jít na nemocenskou.

Pokud nesplňujete nárok na peněžitou pomoc v mateřství, tak budete ode dne narození dítěte pobírat rodičovský příspěvek.

Po porodu - Jak vyřídit rodičovskou dovolenou?

Jestliže ani jeden z rodičů nesplnil nárok na PPM v mateřství, tak si na Úřad práce pošlete žádost o rodičovský příspěvek, co nejdříve po porodu.

Přechod z mateřské na rodičovskou

Před koncem peněžité pomoci v mateřství, tedy přibližně kolem čtvrtého měsíce miminka, se zastavte na OSSZ, kde si vyřídíte Potvrzení o nároku na dávky ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku. Dále si na Úřad práce pošlete Žádost o rodičovský příspěvek.

Žádosti můžete podat osobně či elektronicky (nicméně budete potřebovat elektronický podpis nebo mít zřízenou datovou schránku).

V Žádosti o rodičovský příspěvek vyplňujete také jeho požadovanou výši a počet měsíců, ve kterých chcete RP pobírat. Nicméně pro toto rozdělení musíte splnit zákonné podmínky.

Rodičovský příspěvek má v současné době hodnotu 220 tisíc Kč. Takže pokud ho chcete pobírat například 2 roky, tedy 24 měsíců, tak váš měsíční rodičovský příspěvek bude činit 9 167 Kč.

Zákonodárci ovšem plánují růst rodičovské dovolené o 80 tisíc Kč od 1. ledna 2020.

Před nástupem na rodičovskou si ještě můžete vybrat zbývající dovolenou z vašeho zaměstnání.

Děti a daňový bonus

Nezapomeňte využít ve vašem daňovém přiznání či ročním vyúčtování daně daňové zvýhodnění na dítě, které měsíčně činí:

  • 1 267 Kč na první dítě
  • 1 617 Kč na druhé dítě
  • 2 017 Kč na třetí a další děti

Stačí doložit rodný list dítěte a budete si moci od daně z příjmů odečíst (i za měsíc narození) určitou částku. Pokud částka za vaše děti překročí vaši daňovou povinnost, tak dostanete tzv. daňový bonus.

 

Porodné

Jestliže čisté měsíční příjmy vaší domácnosti nepřevyšují 2,7 násobek životního minima, tak budete mít nárok na porodné ve výši 13 000 Kč na první živě narozené dítě, při narození druhého živého dítěte je to 10 000 Kč.

Žádost o porodné se podává rovněž na Úřadu práce.

Otcovská

Na otcovskou má nárok otec, který odváděl nemocenské pojištění 3 měsíce bez přerušení před narozením potomka. Otcovská dovolená trvá jeden týden bez přerušení a může se čerpat v prvních šesti týdnech po narození miminka. Táta miminka následně dostane vyplaceno 70 % z denního vyměřovacího základu mzdy. Žádost o otcovskou odevzdáte svému zaměstnavateli (pokud jste zaměstnání) nebo na Českou správu sociálního zabezpečení (pokud podnikáte).

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 31 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY