5 věcí, na které si dát pozor při nákupu auta v autobazaru

28.02.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Pokud vyjedete s novým vozem z prodejny, je rázem o 30 tisíc levnější, říká se. Mnozí z nás se proto rozhodli koupit auto starší. A i když má prodejna reklamu jako hrom, stejně je dobré mít se na pozoru. Každý chce vydělat, a i když celkově má podnik dobrou pověst, vy zrovna narazíte na nepoctivého technika.

Některé autobazary vykoupený vůz samy prohlédnou, a když ho kupujte, dostanete na něj třeba roční záruku. Může se ale taky stát, že vám vybásní o autě možné i nemožné a vy musíte do 14 dnů do servisu. Když pak vůz reklamujete, nechtějí vám vadu uznat s tím, že jste ji třeba způsobil sám. Na co si tedy dát pozor?

Nedejte se

Pravda je, že žádná vyhláška či zákon prodejcům použitých aut nenařizuje, nakolik důkladně je mají před prodejem prohlédnout. Ale jeho stav by znát měly, protože klienta musí o stavu auta pravdivě informovat. Znamená to, že pokud má vůz nějaké vady, musí to prodejce kupujícímu oznámit. Když to neudělá a záměrně zalže, je to nekalé obchodní jednání.

V každém případě je pro zákazníka důležité, že i vůz u autoservisu může reklamovat od jeho převzetí. Občanský zákoník říká, že na to má celý půlrok, na případnou závadu se zákon dívá, jako by se vyskytovala už při předání. Prodejce může říct, že o vadě klient při předání věděl, ale v tu chvíli by se mělo sáhnout po předávacím protokolu. Pokud tam vada není, tak má autoservis smůlu. Velmi „populární“ výmluvou je opotřebení provozem, tedy že jste nějakou součástku stačili zničit během půlroku. To ale musí autobazar nějak prokázat.

Nákup auta v autobazaru - na co si dát pozor

(foto: Shutterstock)

 

Na co si dát pozor už při koupi

Zkontrolujte doklady a základních identifikátory vozidla:

  1. Kontrolu roku výroby (z kódů, které naleznete na sklech, bezpečnostních pásech, sedadlech, ABS, klimatizaci…), skla - zdali mají stejné kódy, bezpečnostní pásy - datum výroby je důležité, VIN – to je nejdůležitější číslo automobilu, musí souhlasit s údaji v technickém průkazu (TP). Kód VIN najdete většinou vyražený v motorovém prostoru. Pak také VIN pod čelním sklem – pokud na voze je, určitě jej zkontrolujte. Typový štítek – hledejte v motorovém prostoru nebo na sloupku vozidla, porovnejte s techničákem, typ a výrobní číslo motoru – najdete vyražené na bloku motoru, porovnejte je s TP, garance určení skutečného roku výroby – u nás se od roku 2001 přestal evidovat skutečný rok výroby vozidel, údaj byl nahrazen datem první registrace. Vznikl tak prostor pro tzv. „omlazení“ auta. Autobazary by měly poskytnout záruku roku výroby auta.
  2. Prověření původu vozidla – snad ta nejdůležitější věc, u které patrně při koupi individuální, tedy na ulici, nemáte šanci rozpoznat pravdu a lež. Je to složité a drahé, u nás to systematicky dělají poskytují jen největší bazary. Možnost prověření vozidla v databázi odcizených vozidel najdete na stránkách Ministerstva vnitra www.mvcr.cz.
  3. Není to podvod? Auto se může ještě stále splácet na leasing, je na něj zástavním právo a podobně. Je třeba zjistit, zda jestli auto není v majetku někoho třetího. Data jsou částečně v TP. Zkontrolujte TP a buďte pečliví. V minulosti se totiž do TP zapisoval držitel auta, ne jeho majitel. Vy tak klidně můžete koupit auto od držitele, ale majitelem může být třeba leasingovka.
  4. Není kradené? Pokud se něco nevyplatí, pak důkladné prověření o identifikačních znaků a případně i prověření v zemi původu. Něco to stojí, ale vyplatí se to, zvlášť jestli je vůz přivezeno ze zahraničí. Pokud byste auto nezkontrolovali a bylo kradené, zabaví vám ho bez náhrady.
  5. Pozor na partnery – jestliže je auto ve společném jmění manželů, požadujte partnerův souhlas s prodejem vozu. Vyžaduje to zákon.

S použitím rad – SOVA - Sdružení na ochranu vlastníků automobilů.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel