Jak je to s nárokem na odškodné při dopravní nehodě?

03.06.2019 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Stala se vám dopravní nehoda a chcete se domáhat odškodného? Anebo si myslíte, že na něj nemáte vůbec nárok? Pojďte se s námi podívat, kdo všechno může získat finanční kompenzaci.

Lidé stále nevědí, na co přesně mají po dopravní nehodě nárok, ať už byli sami zraněni, nebo jsou bohužel v pozici pozůstalých. Často se tak spokojí s odškodněním, které je pouze symbolické ve srovnání s částkou, kterou si skutečně mohli nárokovat. Právě proto společnost Vindicia, která se zabývá pomocí poškozeným a vymáháním odškodného, sestavila hned několik mýtů, na základě kterých přicházíme s nejčastějšími otázkami, které si přeživší dopravních nehod pokládají.

Může spolujezdec viníka získat odškodné?

Lidé si velmi často myslí, že pokud dobrovolně sedli do auta s člověkem, který nehodu zavinil, nemohou na odškodnění pomýšlet. To samozřejmě není pravda – spolucestující je oběť nehody, stejně jako třeba řidič nabouraného auta.

„Naší klientkou byla paní, která se velmi vážně zranila při nehodě, za kterou byla podle soudů zodpovědná její kamarádka, která řídila. Na výši odškodnění to ovšem nemělo žádný vliv, a paní tak zranění alespoň zčásti kompenzovala částka přesahující 1,8 milionu korun,“ dokazuje Tomáš Beck ze společnosti Vindicia.

Odškodnění za autonehodu bez povinného ručení

I když autonehodu způsobila osoba, která nemá uzavřeno povinné ručení, finanční kompenzaci za karambol můžete získat. Akorát se nároku nebudete domáhat u viníka, ale obrátíte se na Českou kancelář pojistitelů. Po uplatnění odškodnění ČKP přenese plnění na řidiče, který nehodu způsobil.

Kdo má nárok na odškodnění za zranění při dopravní nehodu

Zdroj: Shutterstock

Je možná finanční kompenzace pro rodinu zraněného člověka?

Následky nehody nedopadají jen na člověka, který byl přímo zraněn, ale často i na jeho nejbližší, typicky rodinu. Ta se tak může potýkat například s dočasnou ztrátou hlavního živitele, rostou jí náklady na cesty za zraněným do nemocnice, druhý partner se často musí starat o děti, takže vzniká další výpadek příjmů.

„České zákony na tuto situaci myslí, a o adekvátní odškodnění se tak mohou hlásit i členové rodiny, které nehoda zasáhla,“ říká Beck. Na patřičnou kompenzaci má rodina nárok i v nejsmutnějších případech, tedy pokud její člen při nehodě zemře.

Mohou vás po dopravní nehodě odškodnit za psychickou ujmu na zdraví?

Dopravní nehoda nemá vliv jen na fyzické zdraví. Často bohužel postihuje i psychiku, která se mnohdy s následky potýká déle, než trvá samotné léčení úrazu.

„Není neobvyklé, když oběti dopravních nehod trpí úzkostmi, depresemi, nebo se začnou bát jezdit autem, v horším případě cestovat. To má jednoznačně dopad na kvalitu jejich života, a tím pádem vzniká nárok na odškodné,“ zdůrazňuje Beck.

Je na posouzení zdravotního stavu lepší lékař nebo soudní znalec?

Ne vždy je dobré spoléhat na posudek ošetřujícího lékaře a na pojišťovnu nebo na smluvního lékaře pojišťovny. Už jen kvůli tomu, že pojišťovna bude hájit především své zájmy. Kompenzace za zranění při autonehodě tedy může být nižší, než na kterou by měl poškozený ve skutečnosti nárok.

„Z našich statistik vyplývá, že člověk, který plně věří posudku lékaře, získá v průměru jen pětinu toho, co jako odškodné stanoví soudní znalec na nemateriální újmu. Soudní znalci totiž vycházejí z aktuální Metodiky Nejvyššího soudu a výši odškodného stanoví i na základě faktorů, které pojišťovna obvykle odmítá,“ říká Beck.

 

Odškodní mě, když byl řidič pod vlivem alkoholu?

„V praxi se setkáváme s rozšířenou představou, že kdo si sedne do vozu s opilým řidičem, ten se na zranění při dopravní nehodě výrazně podílel a na odškodnění nemá nárok. I to je ale omyl,“ uvádí Beck. Pravidla v tomto případě skutečně zohledňují to, že šel poškozený osudu svým způsobem naproti. Dochází však jen ke zkrácení odškodnění, na které má zraněný nárok, nikoliv k úplnému zamítnutí nároku.

Mají nárok na kompenzaci ušlého příjmu i OSVČ?

Pro osoby samostatně výdělečně činné může výpadek příjmu znamenat i vážnější chřipka. A do toho se navíc ještě šíří světem mýtus, že na finanční kompenzaci ušlého příjmu mají právo pouze zaměstnanci.

Výše finančního odškodnění za ušlý zisk se stanoví na základě daňových přiznání za předešlé dva roky. Dále také mohou podnikatelé doložit objednávky, smlouvy nebo kontrakty, které musely být zrušeny kvůli zdravotním komplikacím spojeným s autonehodou.

Zdroj: Vindicia


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ