Co dělat, abychom byli úspěšnější?

11.07.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Co vlastně rozhoduje o tom, že jsme úspěšní, je to více, či méně štěstí, schopnosti, vzdělání, zděděné vlastnosti…. Psychologové říkají, že je to mix uvedeného, ale také moha dalších faktorů. Pravda ale je, že k úspěchu si můžeme výrazně dopomoci sami.

Tvrdá práce a rituály, tedy neměnné zvyky, jejichž uplatňování se nám vyplatilo. Tak popisují úspěšní lidé svou životní cestu, která je dovedla k vytyčeným cílům, hlavně k úspěchu. Psychologové ale říkají, že to nestačí a jmenují hned několik rad, které bychom měli dodržovat, abychom úspěchu dosáhli.

Závislost vs. nezávislost

Více než čtyřicet let socialismu už si skoro nikdo nepamatuje, ale byla to krom jiného doba závislosti. Nejen, že totalitní stát mnoho věcí nedovoloval a zakazoval, většina lidí také mělo jedno hlavní zaměstnání, které je v rámci možností uživilo. Bylo samozřejmě možné si vzít ještě práci po práci, ale to dělali ti, kteří měli skutečně hluboko do kapsy.

Dnes je jen na vás, zda budete pracovat a kolik práce svedete. Protože ale žijeme v demokratické společnosti a snažíme se být co nejvíc nezávislí, měli bychom tuto zásadu uplatnit i při práci. V praxi to znamená nebýt závislý na jednom zdroji příjmů, ale mít jich víc. Zřejmou výhodou je víc peněz a taky fakt, že když jeden vypadne, není to drama, protože mám ještě další. A nemusí to být jen obor, ve kterém jste vyškolení, ale třeba investice na burze a podobně.

Také si přečtěte: Jak si přivydělat na druhý úvazek

Buďte k sobě upřímní

Dalším základním kamenem úspěchu je upřímnost sama k sobě. Neomlouvejte si své chyby, poučte se z nich a už je prostě nedělejte. Neříkejte si, že nemáte štěstí, protože je to velmi abstraktní pojem a každý si pod ním představuje něco jiného. O štěstí se dá spíš hovořit u hráčů v kasinu, když jim v ruletě skutečně vytočí číslo, na které vsadili. Je to tedy spíš náhoda. A vy asi nechcete čekat, zda náhodou budete úspěšní. A lidé, kteří skutečně vydělali milióny, se spíše snažili, aby náhodu zcela vymýtili ze svého profesního života, protože je to faktor, u kterého nikdy nevíte, co se vlastně stane.

Dá se ale určitě říci, že náhoda přeje připraveným a pokud budete tvrdě pracovat, příslovečné štěstí vám nějakou šanci přihraje. Mnoho úspěšných lidí také říká, že pokud se nějaká činnost dělá dlouhodobě dobře a poctivě, pak se úspěch dostaví.

Nečekejte od života také nějakou rovnost nebo spravedlnost typu – když má on, proč bych neměl mít já. Nikdo přesně neví, proč má on víc a vy méně. Jediná věc, která se s tím dá dělat, je ještě zvýšit úsilí, víc se informovat, rozšířit svou nabídku, vzít si další práci, získat jiné, třeba nevšední zkušenosti. A to vše využít.

 

Dril vůči sobě

Kdekdo dokáže být tvrdý k podřízeným, ale ti si pak za rohem šeptají, že si šéf nevidí na špičku nosu a nedodržuje, co sám po jiných požaduje. Ztráta respektu u podřízených je zcela jiná kapitola, důležitější je být tvrdý sám k sobě. Jsou totiž vlastně jen dvě možnosti – buď se trošku umravníte a zkoncentrujete tak, abyste všechny odstranili vedlejší efekty, které by vás mohly z cesty na úspěchem svést. Anebo si po nějaké době sednete s kamarády u piva a budete zalévat svou sebelítost slovy, jaké to všechno mohlo být, kdybyste měli víc štěstí.

Je pravda, že najít v sobě dostatek vůle, abychom dodržovali disciplínu a zvyky, které nás povedou vpřed – to může bolet. Časem si zvyknete a zjistíte, že už bez svých pracovních rituálů nemůžete být. Dobrá správa pro vaše bankovní konto.

Svět nejsou jen peníze

Během své cesty mějte na paměti, že peníze jsou důležité, ale mnoho lidí jich má méně než vy, a přesto se usmívá. Jsou společenští, zvědaví a empatičtí vůči svému okolí. A to jim stejně oplácí. Je proto dobré nedělat ze sebe stroj a zůstat lidský. Může se vám to hodit, kdybyste v kariéře měli na chvíli propad. Dobré slovo a podaná ruka se pak vždycky hodí.

A poslední zdůrazňovaný fakt úspěšných lidí je společnost, kterou vyhledáváte. Měli by to být zajímaví lidé, třeba i z jiných oborů. Měli by vás inspirovat, abyste třeba ve své práci zkusili zaexperimentovat s něčím z jiného oboru. Obklopit se zajímavými lidmi má vždycky ohromný smysl a bývá to nejen inspirace, ale i zážitek. Tak hodně zdaru.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: DANĚ