Americké akcie uzavřely obchodování smíšeně

30.08.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. srpna (ČTK) - Americké akcie uzavřely dnešní obchodování smíšeně kvůli nejednoznačným zprávám o ekonomice a nejistotě ohledně vývoje obchodního sporu mezi Spojenými státy a Čínou. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,16 procenta na 26.403,28 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil pouze o 0,06 procenta na 2926,46 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,13 procenta na 7962,88 bodu.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že spotřebitelské výdaje v USA se v červenci zvýšily o 0,6 procenta. Tempo jejich růstu se tak zdvojnásobilo z 0,3 procenta v předchozím měsíci. Průzkum Michiganské univerzity však ukázal, že spotřebitelská důvěra v USA v srpnu vykázala nejvýraznější pokles od prosince 2012.

\"Dnešní zprávy jsou smíšené. Byla tu příznivá zpráva o spotřebě a nepříznivá zpráva o spotřebitelské důvěře,\" uvedl analytik Vinay Pande ze společnosti UBS Global Wealth Management.

V neděli by měla vstoupit v platnost další část cel, která na sebe v rámci svého obchodního konfliktu vzájemně uvalují USA a Čína. Obě strany sice tento týden daly najevo ochotu řešit spor jednáním, někteří analytici však nabádají investory k opatrnosti. \"Upřímně řečeno, trhy jsou ohledně obchodu příliš optimistické. Doporučil bych lidem trochu opatrnosti,\" uvedl Randy Frederick ze společnosti Charles Schwab.

Na devizovém trhu dnes euro vůči dolaru sestoupilo pod 1,10 USD, dostalo se tak na nejslabší úroveň od května 2017. Kolem 22:00 SELČ vykazovala jednotná evropská měna pokles o 0,6 procenta na 1,0990 USD. Nejnovější údaje o ekonomice eurozóny podporují očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) příští měsíc sníží úrokové sazby a možná dokonce oznámí nové nákupy dluhopisů.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK