Libra po propadu na tříleté minimum posiluje, roste i euro

04.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 4. září (ČTK) - Britská libra po úterním propadu na tříleté minimum dnes výrazně posiluje, investoři pozorně sledují snahu britských zákonodárců o odvrácení odchodu země z Evropské unie bez dohody. Vzhůru zamířilo také euro, k jehož růstu přispěly výroky Christine Lagardeové, kterou členské země EU navrhují na post šéfky Evropské centrální banky (ECB).

Kolem 17:30 SELČ vykazovala libra vůči dolaru nárůst asi o 0,9 procenta na 1,2190 USD. Během dne vystoupila na týdenní maximum 1,2220 USD, zatímco v úterý se propadla až na tříleté minimum pod 1,2 USD.

Očekává se, že britští poslanci dnes budou hlasovat o návrhu zákona, který má zabránit neřízenému brexitu. \"Trh předpokládá, že toto hlasování dnes večer projde,\" uvedl analytik Kit Juckes ze společnosti Société Générale.

Euro si k dolaru kolem 17:30 SELČ připisovalo zhruba půl procenta na 1,1025 USD. V úterý jednotná evropská měna kvůli vyhlídkám na snížení úrokových sazeb v eurozóně sestoupila až na 1,0924 USD, nejníže za 28 měsíců.

Lagardeová dnes uvedla, že evropská ekonomika potřebuje další opatření na podporu růstu. Dodala však, že ke stimulačním opatřením bude zapotřebí přistupovat s rozvahou a předejít jejich možným negativním dopadům. Euro navíc těžilo ze zprávy o vzniku nové koaliční vlády v Itálii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK