Čína osvobodí některé americké produkty od dodatečných cel

11.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 11. září (ČTK) - Čína se rozhodla osvobodit 16 druhů produktů od dodatečných cel uvalených na dovoz ze Spojených států. Opatření se týká například některých maziv a syrovátky. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešního prohlášení čínského ministerstva financí. Výjimka z cel vstoupí v platnost 17. září a potrvá jeden rok.

Spojené státy a Čína spolu již od loňského roku vedou obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalují cla. Americký prezident Donald Trump viní Čínu z řady nekalých obchodních praktik, které podle něj poškozují americké podniky.

Minulý týden se představitelé USA a Číny dohodli, že další kolo obchodních rozhovorů, jejichž cílem je ukončení konfliktu, se bude konat příští měsíc ve Washingtonu. Obchodní válka mezi USA a Čínou má negativní dopad na světovou ekonomiku a na finančních trzích vyvolává obavy z globální hospodářské recese.

Bílý dům se zaváděním cel na čínské zboží snažil vyvinout tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou i reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků. Peking na postup Washingtonu reaguje odvetnými cly na dovoz z USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK