Němečtí piloti Ryanairu poprvé uzavřeli mzdovou dohodu

11.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 11. září (ČTK) - Piloti nízkonákladové letecké společnosti Ryanair v Německu poprvé uzavřeli s vedením aerolinek mzdovou dohodu. Oznámil to dnes odborový svaz pilotů VC. Aerolinky v současnosti bojují s protesty zaměstnanců v různých částech Evropy.

Němečtí piloti Ryanairu uskutečnili v roce 2017 první stávku v těchto aerolinkách. Ta přispěla k tomu, že Ryanair poprvé ve své 32leté historii uznal odbory, aby tak odvrátil vážnější narušení letů.

Podle dohody budou mít piloti vyšší plat a zvýší se jejich ochrana v případě propuštění. Strany se také podle odborového svazu dohodly na budoucích jednáních, která budou zahrnovat i případné vytvoření závodní rady. Kolektivní smlouva rovněž vyjasnila, že na pracovní vztahy se bude vztahovat německé právo.

Ryanair již uzavřel pracovní dohody na mnoha evropských trzích, a vyhnul se tak řadě stávek, které se konaly před rokem a kvůli kterým musel zrušit stovky letů. S některými se mu to ale stále nedaří a tento měsíc firma čelí stávkám v Británii a ve Španělsku. V Británii se má konat několik stávek pilotů a ve Španělsku stávky pilotů a zaměstnanců palubního personálu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK