Ropa po prudkém nárůstu ceny z minulého týdne zdražuje jen mírně

23.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 23. září (ČTK) - Ceny ropy dnes opět rostou, i když v porovnání se sedmiprocentním nárůstem z minulého týdne jen mírně. Prudšímu zdražování brání vyhlídka na plné obnovení dodávek ze Saúdské Arábie dříve, než se čekalo. A také nejčerstvější známky slabosti evropské ekonomiky.

Cena severomořské ropy Brent si krátce po 16:00 SELČ proti předchozímu závěru připisovala 0,3 procenta na 64,47 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI vykazovala ve stejnou dobu nárůst zhruba o 0,4 procenta na 58,32 dolaru za barel.

Za zdražováním suroviny v minulém týdnu stály zejména obavy investorů o dodávky z Blízkého východu po útocích na ropná zařízení v Saúdské Arábii. Rijád z něj obvinil Írán a své přesvědčení, že jsou dílem Teheránu, dnes vyjádřil i britský premiér Boris Johnson. Podle zdroje agentury Reuters se mezitím Saúdské Arábii, která je největším vývozcem ropy na světě, už podařilo obnovit 75 procent produkce.

Špatné zprávy ale zastihly trhy ohledně možného dalšího vývoje poptávky. Podle výsledků průzkumu, které dnes zveřejnila společnost IHS Markit, v září poprvé za více než šest let klesla podnikatelská aktivita v Německu. V celé eurozóně se pak růst téměř zastavil. Udávané hodnoty také výrazně zaostaly za očekáváním analytiků.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 64,47 64,28 New York - NYMEX WTI listopad 58,32 58,09

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK