Chybějící úsek prodloužené Rudné v Ostravě se může začít stavět

24.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 24. září (ČTK) - Stavební povolení prodloužené Rudné nabylo právní moci, chybějící zhruba čtyřsetmetrový úsek důležité silnice v Ostravě se může okamžitě začít stavět. Jezdit se tam má příští rok, kdyby se vše dařilo, tak se silnice může teoreticky zprovoznit už letos. Novinářům to dnes řekli moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) a jeho náměstek pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka (ODS). Stavba má stát okolo 200 milionů korun, silnici postaví firma Strabag.

\"V daný okamžik tomu nic nebrání. Jedu do Prahy, abychom se o tom pobavili s ministrem dopravy panem (Vladimírem) Kremlíkem a potažmo se Strabagem, ale pevně věříme, že to bude v nejbližších dnech,\" řekl k termínu zahájení stavby Vondrák.

Podle smlouvy má firma na dostavění silnice 18 měsíců. \"Na základě předběžných dohod bychom to chtěli udělat určitě dříve a teoretická možnost, to znamená, pokud by vše probíhalo podle plánu, pokud by nezlobilo počasí, pokud vše bude k dispozici, tak bychom mohli začít jezdit i do konce roku. Ale je to spíše teoretická možnost,\" řekl hejtman.

Prodloužená Rudná, část silnice I/11, je v současnosti jednou z nejdůležitějších dopravních staveb v kraji. Má zrychlit dopravu mezi Ostravou a Opavou a v krajském městě ji vyvést z přetížených ulic v obvodě Poruba. Stavbu chybějícího úseku však léta brzdily mimo jiné majetkové spory.

Se stavbou silnice se v daném úseku počítalo už v roce 1969, od roku 1980 s trasou počítal i ostravský územní plán. Daný pozemek ŘSD koupilo v roce 2007 bez jakýchkoli závazků či věcných břemen. O dva roky později pracovníci ředitelství zjistili, že se k pozemku věcné břemeno už váže. Majitelům sousedních pozemků zaručuje právo chůze a jízdy. Spory s majiteli pozemků pak stavbu oddalovaly. Proti zdržování stavby několikrát demonstrovali obyvatelé Poruby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK