ČD dnes doplní představenstvo, favority jsou Nebeský a Kraus

25.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Dozorčí rada Českých drah dnes vybere dva členy do představenstva společnosti. Podle důvěryhodných zdrojů ČTK by měla vybírat z pěti členů, které doporučila výběrová komise, přičemž favority jsou politický náměstek ministerstva pro místní rozvoj Václav Nebeský a bývalý šéf Plzeňských městských dopravních podniků Michal Kraus. Do výběrového řízení se původně přihlásilo přes 30 zájemců.

Až bude mít představenstvo všech pět členů, bude zvolen jeho předseda. Tím by podle některých informací mohl být právě Nebeský nebo současný místopředseda představenstva pověřený řízením společnosti Radek Dvořák.

Vedle Nebeského a Krause patří podle zdrojů mezi finálovou pětici kandidátů bývalý výkonný ředitel CS Cargo Marcel Kalakaj, ředitel železniční přepravy v GEFCO Ctirad Klimánek a šéf Výzkumného ústavu železničního, jedné z dceřiných firem ČD, Martin Bělčík. Ten v minulosti v představenstvu dopravce působil, loni jej rada odvolala.

O Nebeském jako o možném budoucím šéfovi ČD se hovořilo už dříve. Původně měl po nástupu ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) přímo nahradit Miroslava Kupce, který byl odvolán letos v červnu, později rozhodla dozorčí rada o vypsání výběrového řízení na nové členy představenstva. Do něj se mimo jiné přihlásil bývalý šéf dozorčí rady Karel Pospíšil. Toho v čele rady nedávno nahradil ekonom Pavel Kysilka.

Skupinu Českých drah tvoří osobní dopravce a nákladní ČD Cargo, dále také například Výzkumný ústav železniční, poskytovatel datových služeb ČD Telematika nebo poskytovatel ICT služeb ČD Informační systémy. Společnost v pololetí vykázala zisk 441 milionů korun, což je meziročně o 179 milionů korun více. Skupina zaměstnává přes 23.500 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK