Altria a Philip Morris se nespojí, firmy jednání o fúzi ukončily

25.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. září (ČTK) - Výrobce cigaret Philip Morris International, který působí i v České republice, ukončil jednání o spojení s americkou tabákovou společností Altria Group. Firmy to dnes oznámily v tiskové zprávě. Philip Morris International se od Altrie v roce 2008 oddělil. O zahájení rozhovorů o fúzi podniky informovaly koncem srpna.

Obě firmy vlastní stejné portfolio cigaretových značek, včetně cigaret Marlboro. Altria tyto značky prodává ve Spojených státech a Philip Morris International v ostatních zemích. V poslední době se však firmy potýkají s klesajícím odbytem tradičních cigaret kvůli úbytku kuřáků a kvůli konkurenci elektronických cigaret.

Celosvětový objem prodeje tradičních cigaret se loni podle analytiků ze společnosti Cowen snížil o 4,5 procenta. Výzkumná společnost Mordor Intelligence předpokládá, že růst trhu s elektronickými cigaretami bude v příštích pěti letech přesahovat osm procent ročně.

Historie společnosti Philip Morris International v České republice začala v roce 1987, kdy firma poskytla licenci k výrobě cigaret Marlboro národnímu podniku Československý tabákový průmysl, předchůdci státem vlastněné společnosti Tabák a.s. V roce 1992 získal Philip Morris International většinový podíl ve společnosti Tabák a.s., kterou k 1. listopadu 2000 přejmenoval na Philip Morris ČR a.s.

V současnosti je Philip Morris ČR největším výrobcem tabákových výrobků v České republice, s akciemi podniku se obchoduje na pražské burze cenných papírů. Firma v Česku zaměstnává přes 1000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK