Růst podnikatelské aktivity v eurozóně se v září zastavil

03.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. října (ČTK) - Růst podnikatelské aktivity v eurozóně se v září zastavil a šance na zlepšení v tomto měsíce jsou slabé. Ukázal to průzkum mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila konzultační společnost IHS Markit. Pokračující pokles aktivity ve zpracovatelském průmyslu stále více ovlivňuje i sektor služeb.

Souhrnný index nákupních manažerů (PMI), který je považován za barometr zdraví firem ve zpracovatelském sektoru a v sektoru služeb, klesl v září na 50,1 ze srpnových 51,9 bodu. Hranice 50 bodů odděluje růst aktivity od poklesu.

Výsledky budou zklamáním pro Evropskou centrální banku (ECB), která minulý měsíc oznámila, že je připravena na neomezená stimulační opatření, aby ekonomiku regionu podpořila.

\"Ekonomika eurozóny se v září zastavila, průzkum PMI vykresluje ten nejčernější obraz od začátku současného období expanze, tedy od poloviny roku 2013,\" uvedl hlavní ekonom IHS Markit Chris Williamson. Je podle něj také vidět, že pokles se začíná šířit z průmyslu do služeb.

Aktivita ve zpracovatelském sektoru podle úterní zprávy klesla nejvíce za sedm let. Růst aktivity v sektoru služeb pak zpomalil a byl nejnižší od začátku letošního roku.

Výsledky průzkumu podle Williamsona naznačují, že ekonomika eurozóny v tomto čtvrtletí vzroste nanejvýše o 0,1 procenta. Analytici v anketě agentury Reuters uskutečněné minulý měsíc odhadli růst na 0,2 procenta.

Ukazatele budoucího vývoje přitom v průzkumu nenaznačují žádné oživení. Celková poptávka klesla nejvíce od poloviny roku 2013, což způsobilo, že nevyřízené objednávky firem se snížily. Index nového podnikání klesl na 48,7 z 50,5 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK