Americké akcie posílily díky nadějím na snížení úroků

03.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. října (ČTK) - Americké akcie dnes posílily a smazaly tak část středečního propadu. Nepříznivé údaje o vývoji sektoru služeb sice prohloubily obavy o ekonomiku Spojených států, zároveň však posílily očekávání, že americká centrální banka (Fed) podpoří hospodářský růst dalším snížením úrokových sazeb.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,47 procenta a obchodování zakončil na 26.201,04 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,80 procenta na 2910,63 bodu a index Nasdaq Composite se zvýšil o 1,12 procenta na 7872,27 bodu.

Dnešní zpráva Institutu řízení dodávek (ISM) ukázala, že růst aktivity sektoru služeb ve Spojených státech byl v září nejslabší za tři roky. Index aktivity klesl na 52,6 bodu ze srpnových 56,4 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od srpna 2016. Zůstal však nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Podle ukazatele CME FedWatch po zprávě ISM pravděpodobnost dalšího snížení úrokových sazeb v letošním roce vzrostla na 90 procent ze 40 procent, napsala agentura Reuters. Minulý měsíc Fed svou základní úrokovou sazbu už podruhé v letošním roce snížil o čtvrt procentního bodu.

Akcie výrobce nealkoholických nápojů PepsiCo dnes výrazně posílily, protože čtvrtletní výsledky podniku překonaly očekávání analytiků. Výrazný nárůst zaznamenaly rovněž akcie technologických společností Microsoft a Facebook.

Na devizovém trhu americký dolar po nepříznivých údajích o ekonomice Spojených států sestoupil na týdenní minimum vůči euru a čtyřtýdenní minimum vůči japonskému jenu. Jednotná evropská měna posílila až na 1,0999 USD. Později o část zisků přišla a kolem 22:00 SELČ si připisovala zhruba 0,1 procenta na 1,0965 USD. Vůči japonskému jenu dolar ztrácel čtvrt procenta na 106,90 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK