Uničovská továrna Miele utržila rekordních devět mld. Kč

04.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Uničov (Olomoucko) 4. října (ČTK) - Rekordních 9,044 miliardy korun utržila v účetním roce 2018/2019 společnost Miele technika, která v Uničově na Olomoucku vyrábí sušičky, myčky nádobí a pračky. Její tržby meziročně vzrostly o 15 procent. Uničovská továrna Miele zároveň zvýšila zisk o 54 procent ze 163,2 milionu korun v účetním roce 2017/2018 na 252 milionů korun. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy společnosti. Hospodářský rok firmy začal loni 1. července a skončil letos v závěru června.

\"Loňské investice do navýšení výrobních kapacit, zejména ve výrobě myček, jakož i nárůst poptávky umožnily společnosti významně navýšit objem produkce a tím pádem i tržby,\" komentoval hospodaření uničovské továrny jednatel Miele technika Petr Vodák. Společnost loni investovala 613 milionů korun do výrobních technologií i stavby administrativní budovy.

Z účetních výkazů vyplývá, že uničovské továrně Miele technika v účetním roce 2017/2018 vzrostly tržby z prodeje sušiček z 4,839 miliardy korun na 5,136 miliardy korun a z prodeje myček nádobí z 2,640 miliardy korun na 3,497 miliardy korun. Naopak tržby za pračky mírně klesly zhruba o pět milionů korun na 366 milionů korun. Veškerou produkci společnost Miele technika dodává spřízněným firmám z koncernu Miele.

Výrobu v uničovské průmyslové zóně společnost Miele technika zahájila v roce 2004. Od té doby se výrazně rozrostla. Zatímco v účetním roce 2017/2018 činil průměrný počet zaměstnanců 1543, tak do konce letošního června se tento ukazatel zvýšil na 1585 pracovníků.

Vedení Miele technika ve výroční zprávě uvedlo, že firma průběžně investuje do rozšiřování výrobních technologií, aby si byla schopna vlastními silami zajistit výrobu hlavních součástek. V uničovské továrně byla v předchozích letech například zprovozněna linka na výrobu ovládacích panelů sušiček a zároveň rozšířena výroba plastů.

V účetním roce 2017/2018 pak Miele v Uničově investovala do rozšíření výrobních kapacit 1,2 miliardy korun. \"Byla dostavěna a zprovozněna nová výrobní hala a zahájena výstavba nové sociálně-administrativní budovy,\" uvedl Vodák. Výroba myček byla rozšířena o novou montážní linku a pokračovala výstavba zařízení na výrobu mycích prostorů myček. \"Do provozu byla uvedena rovněž nová linka na lisování bočních stěn myček a řada a dalších zařízení,\" dodal Vodák.

Uničovská továrna Miele technika je součástí nadnárodní skupiny Miele, která vyrábí elektrické přístroje pro domácnost i profesionální využití. Jediným vlastníkem firmy Miele technika, jejíž základní kapitál činí 800 milionů korun, je švýcarská společnost Imanto AG.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK