Deficit zahraničního obchodu USA se v srpnu po čtvrt roce zvýšil

04.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. října (ČTK) - Deficit zahraničního obchodu Spojených států se v srpnu po tříměsíčním sestupu zvýšil, zatímco politicky citlivý schodek obchodu s Čínou klesl. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu, podle nějž obchodní deficit meziměsíčně narostl o 1,6 procenta na 54,9 miliardy dolarů (bezmála 1,3 miliardy Kč). Schodek obchodu s Čínou naopak klesl o 3,1 procenta na 31,8 miliardy dolarů.

Vývoz v srpnu narostl o 0,2 procenta na 207,9 miliardy dolarů. Zvýšil se i import, a to o půl procenta na 262,8 miliard dolarů, k čemuž přispěl vzrůst dovozu mobilních telefonů, u nichž se v kontextu americko-čínské obchodní pře od prosince očekávají nová cla, připomněla agentura AP.

Spojené státy zahájily obchodní válku s Čínou začátkem července minulého roku. Peking podle Washingtonu ve snaze předstihnout technologickou převahu Spojených států používá predátorských taktik, včetně kybernetických krádeží.

Americký prezident Donald Trump zavedl nová cla na dovoz čínského zboží v roční hodnotě přes 360 miliard dolarů a v prosinci chystá uvalení dalších cel na čínské zboží v hodnotě 160 miliard dolarů, napsala agentura AP. Čína recipročně zatížila cly dovoz vybraného amerického zboží.

Od letošního ledna do srpna se obchodní deficit USA meziročně zvýšil o sedm procent na 428,7 miliardy dolarů z 400,4 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK