Průmysl v Česku po červencovém růstu v srpnu klesl o 3,8 procenta

07.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Průmyslová výroba v Česku v srpnu klesla o 3,8 procenta po červencovém růstu 5,6 procenta. Letošní srpen měl ale o jeden pracovní den méně než loňský, po očištění tak byla průmyslová produkce meziročně nižší o 1,2 procenta. Nižší byla zejména výroba počítačů a elektronických přístrojů a zpracování kovů, naopak rostl automobilový nebo farmaceutický průmysl. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně po vyloučení sezonních vlivů průmyslová výroba klesla o 0,1 procenta.

\"Průmyslová produkce v srpnu reálně meziročně klesla o 1,2 procenta, což bylo způsobeno zčásti vyšší srovnávací základnou a zčásti čerpáním dovolených,\" uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Iveta Danišová.

Výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení klesla oproti loňskému srpnu o 12,7 procenta a výroba kovů a slévárenství o 14,6 procenta. Nižší byla i produkce kovových konstrukcí a kovodělných výrobků. Naopak výroba aut vzrostla v srpnu meziročně o 4,5 procenta, výroba elektrických zařízení o sedm procent a výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků o 22,9 procent.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v srpnu meziročně klesly o 3,8 procenta. Hodnota nových zakázek byla meziročně nižší o 0,9 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 0,6 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 4,2 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v srpnu meziročně snížil o 1,5 procenta, jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda oproti loňskému srpnu vzrostla o 5,4 procenta.

fsl rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK