ČSÚ: V srpnu klesly průmysl i stavebnictví, obchod byl v přebytku

07.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - V Česku v srpnu meziročně klesla průmyslová výroba o 3,8 procenta, stavebnictví o 3,7 procenta a zahraniční obchod skončil s přebytkem 8,6 miliardy. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Data předčila očekávání analytiků, trh totiž v průmyslu počítal s hlubším poklesem a v zahraničním obchodě s mírným schodkem. Ve stavebnictví pak ekonomové upozornili na vysokou srovnávací základnu z loňského roku.

Letošní srpen měl o jeden pracovní den méně než loňský, po očištění tak byla průmyslová produkce meziročně nižší o 1,2 procenta. Klesla zejména výroba počítačů a elektronických přístrojů a zpracování kovů, naopak rostl automobilový nebo farmaceutický průmysl.

\"Srpnová čísla naznačují, že recese německé ekonomiky dopadá i na část tuzemského průmyslu. Není to však nijak drtivý dopad, který by mohl českou ekonomiku zastavit nebo dokonce nasměrovat do útlumu,\" uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Čísla z průmyslu podle něj stále kontrastují nejen s vývojem v Německu, ale i s dlouhodobými náladami tuzemských průmyslníků. Přesto si od průmyslu už nelze slibovat takový tah na branku jako ještě v první polovině roku, dodal.

Podle analytika ING Bank Jakuba Seidlera je třeba brát zveřejněná čísla z průmyslu s rezervou kvůli kalendářním vlivům a rozkolísanosti hodnot v průběhu letních měsíců. Nicméně dál podle něj platí, že situace v tuzemském průmyslu zůstává poměrně nejistá. Trend zpomalování je zřejmý, ačkoli je ve srovnání s německým pomalejší, podotkl.

Stavebnictví po očištění o vliv počtu pracovních dnů kleslo v srpnu meziročně o 2,4 procenta. Na poklesu se podepsalo hlavně pozemní stavitelství, tedy výstavba bytů, kanceláří nebo výrobních a skladových hal, které klesly o 3,8 procenta. \"Inženýrské stavitelství nadále rostlo díky rozpracovaným veřejným zakázkám zejména v dopravní infrastruktuře. Za aktuálně slabším výkonem pozemního stavitelství zatím nevidíme odklon developerů nebo útlum poptávky, takže toto jedno číslo není snad třeba příliš přeceňovat,\" doplnil analytik ČSOB Petr Dufek.

Pozitivní vliv na srpnový výsledek zahraničního obchodu měl zejména vyšší přebytek Česka v obchodu s motorovými vozidly spolu s poklesem dovozů. V srpnu klesl podle statistiků dovoz i vývoz. \"Kladné saldo je dáno především vyšším poklesem importu,\" vysvětlila ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Podle analytiků, kteří se vyjádřili pro ČTK, je trh zatím odolný vůči zhoršující se mezinárodní situaci i ztrátě dynamiky průmyslové výroby. \"V případě pozitivního vývoje ve světě si tuzemský export může udržet dosavadní tempo okolo čtyř procent i do konce roku,\" uvedla analytička Eliška Jelínková z Raiffeisenbank. Upozornila, že Mezinárodní měnový fond (MMF) ale nedávno varoval, že současná protekcionistická opatření světových velmocí se výrazně podepisují na růstu globálního obchodu.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda považuje za příznivý nejen srpnový výsledek zahraničního obchodu ČR, ale i celkový vývoj od začátku roku. \"Přebytek zahraničního obchodu totiž meziročně za letošních osm měsíců narostl o dalších více než 40 miliard korun,\" uvedl. Poznamenal, že vývoz meziročně stoupá v procentuálním vyjádření přibližně dvakrát rychleji než dovoz, což hodnotí Kovanda pozitivně, protože nynějším \"tahounem\" české ekonomiky je spotřeba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK