Paušální daň pro OSVČ: metla na podnikatele či jejich berlička?

17.10.2019 | , Finance.cz
DANĚ


O paušální dani pro drobné podnikatele se hovoří již několik let. Kdy se plánuje její zavedení? Koho se bude týkat? A jakou bude mít výši?

Placení tří odvodů (sociálního pojištění, zdravotního pojištění a daně z příjmů), kdy osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) musí vyplňovat tři různé formuláře a uvádět stále stejné údaje, je otravné a akorát přináší živnostníkům práci navíc. Proto se vláda rozhodla zavést paušální daň, která podnikatelům usnadní život.

Paušální daň - jedna platba měsíčně a papírování je konec.

Paušální daň

Zdroj: Shuttestock

Kdo bude moci uplatnit paušální daň?

Paušální daň se bude týkat podnikatelů, jejichž obrat bude nižší než jeden milion korun. Dotkne se to tedy přibližně 422 tisíc živnostníků, kteří si budou moci vybrat mezi paušální daní a podáváním daňového přiznání.

Paušální daň má za cíl zjednodušit život malým podnikatelům a rovněž ušetřit jejich čas s vyřizováním daňových povinností.

Na druhou stranu se tím ušetří i čas ministerstva financí a zároveň se tím naplní i státní kasa, protože malí podnikatelé většinou neodváděli žádnou daň (či jim byl dokonce navrácen daňový bonus za děti), a tak budou odvádět daň v hodnotě 100 Kč měsíčně.

Kdy bude zavedena paušální daň?

Zavedení paušálních odvodů pro malé živnostníky je plánováno na rok 2021.

Jakou bude mít paušální daň výši?

Paušální daň bude mít pravděpodobně výši 5 500 Kč za měsíc.

Co jejím prostřednictvím budete odvádět?

V rámci paušálního odvodu, který bude mít hodnotu 5 500 Kč, bude zahrnut odvod na zdravotním pojištění (cca 2 400 Kč), daň z příjmu (100 Kč) a odvod na sociálním pojištění (cca 3 000 Kč).

V původním návrhu byla daň z příjmu v hodnotě 500 Kč, nicméně tato částka by od paušálního odvodu mohla řadu živnostníků odradit.

Zavedení paušální daně vítá i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), protože živnostníci tak budou odvádět vyšší sociální pojištění, což bude mít příznivý dopad na důchodový systém i na budoucí důchody živnostníků.

Jak bude fungovat paušální daň?

Podnikatel, který bude odvádět paušální daň, se nebude muset starat o daňové přiznání, přehledy o příjmech a výdajích pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu. To vše bude mít vyřešeno tím, že bude odvádět paušální daň.

Podnikatelům, kteří se rozhodnou pro paušální daň, tedy odpadne nutnost vést účetnictví i možnost příchodu daňové kontroly atp.

Naopak ztratí nárok na uplatnění daňových slev a případného daňového bonusu na dítě.

Většina podnikatelů paušální daň jistě uvítá, protože vyplňovat daňové přiznání či přehledy, popřípadě navštěvovat úřad práce zabere čas, peníze a v řadě případů i nervy. Pro zavedení paušální daně se v průzkumu společnosti Median vyslovilo téměř 80 % dotázaných podnikatelů.

Nicméně najdou se i tací, kteří si raději své daňové přiznání podají a budou odvádět zálohy na sociální a zdravotní pojištění jako doposud. Tato skupina živnostníků o možnost získání daňového bonusu nepřijde.

Opozice je také pro

Opozice je také pro paušální daň, ale většina opozičních stran chce zachovat i možnost podání daňového přiznání pro malé podnikatele, což ovšem vláda rovněž avizovala.

Piráti i ODS by rádi zachovali i daňový bonus za děti u paušální daně, s čímž ovšem narazili u ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO):

„Pokud mají paušální odvod, tak již neuplatní vůbec nic, protože paušálním odvodem všechno končí"

Kdy bude schválena paušální daň?

Projednání proběhne na podzim a na konci roku 2019 a schválení paušální daně Poslaneckou sněmovnou je plánováno na jaro 2020.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 21 krát

Články ze sekce: DANĚ