Jaké příjmy může mít předčasný důchodce?

14.11.2019 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Do dosažení řádného důchodu jsou vlastní příjmy předčasného důchodce omezeny. Jaké příjmy může mít předčasný důchodce ke svému měsíčnímu důchodu, aby o výplatu důchodu nepřišel?

Předčasní důchodci až do dosažení řádného důchodového věku nemohou mít příjmy podléhající platbě na sociálním pojištění. Pokud předčasný důchodce takový příjem má, potom je mu pozastavena výplata předčasného důchodu.

Praktický příklad 1) – Příjem po dosažení důchodového věku

Paní Kateřina odešla před třemi lety do předčasného důchodu. V květnu 2019 již dosáhla řádného důchodového věku. Nyní paní Kateřina obdržela zajímavou pracovní nabídku na zkrácený úvazek. Od prosince 2019 může tedy paní Kateřina pracovat pro zaměstnavatele na zkrácený úvazek, přestože i ze zkráceného úvazku se vždy odvádí sociální pojištění. Do května 2019 by na zkrácený úvazek pracovat nemohla.

Praktický příklad 2) – Příjem z pronájmu

Pan Filip odešel před necelým rokem do předčasného důchodu. Pan Filip dlouhodobě pronajímá svoji nemovitost. Odchod do předčasného důchodu neznamená pro pana Filipa žádné komplikace ohledně dlouhodobého pronajímání své nemovitosti. Příjem z pronájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu nepodléhá platbě sociálního pojištění a nezakládá účast na nemocenském pojištění. Pan Filip může mít tedy libovolně vysoké příjmy z pronájmu a současně pobírat státní předčasný důchod.

Příjmy v předčasném důchodu – DPP, DPČ, podnikání

Praktický příklad 3) - Práce na pracovní dohody

Paní Veronika je v předčasném důchodu a ještě nedosáhla řádného důchodového věku, přesto pracuje současně pro tři zaměstnavatele a k tomu současně pobírá předčasný důchod. Pro prvního a druhého zaměstnavatele pracuje na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 000 Kč a pro třetího zaměstnavatele na dohodu o pracovní činnosti s hrubou měsíční odměnou 2 900 Kč.

Z dohody o provedení práce se neplatí sociální pojištění, pokud je hrubá měsíční odměna 10 000 Kč a méně, přičemž se limit posuzuje u každého zaměstnavatele zvlášť. Z dohody o pracovní činnosti se neplatí sociální pojištění, jestliže hrubá měsíční odměna činí 2 999 Kč a méně.

Praktický příklad 4) - Podnikání do limitu

Pan Tomáš je v předčasném důchodu a po celý rok 2019 vykonával vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. Hrubý zisk (příjem ponížený o výdaje) za celý kalendářní rok 2019 bude mít 72 700 Kč. Pan Tomáš nebude z hrubého zisku platit sociální pojištění, neboť hrubý zisk je nižší než 78 476 Kč, což je limit pro neplacení sociálního pojištění při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Pro rok 2020 se limit zvyšuje na 83 603 Kč. V případě výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po část roku se limit poměrně snižuje.

Při výpočtu se posuzuje hrubý zisk bez ohledu na to, zdali se uplatní výdaje paušálem nebo se uplatní ve skutečné výši z daňové evidence.

 

Praktický příklad 5) - Pasivní kapitálové příjmy

Paní Gabriela je v předčasném důchodu a má současně vysoké pasivní kapitálové příjmy dle § 8 zákona o dani z příjmu. Příjmy dle § 8 ani dle § 10 (ostatní daňové příjmy) nepodléhají platbě na sociálním pojištění, proto není paní Gabriela nijak limitována a bude současně s pasivními příjmy pobírat svůj předčasný důchod.


Čtěte také:

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY