Co dělat, když najdete zatoulaného psa či kočku?

25.11.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Ztráta psa či kočky je bolestná. Co ale když vidíte pejska, který se potuluje zmateně po ulici a nevíte si rady? Co, když objevíte hledaného psa v nabídce na sociálních sítích či webových stránkách?

Na ulici vidíte pobíhat psa, na procházce se k vám přidá pes či vám již několik hodin leží nejlepší přítel člověka na rohožce u dveří domu? Co dělat, když najdete ztraceného psa? Máte nárok na nálezné?

I nejlepší přítel člověka je občas ztracen

Ztracený pes - jak mu pomoci?

Zdroj: Shutterstock

Je pes opravdu ztracený?

Ztracený pes většinou nervózně pobíhá či pokukuje po ulici a snaží se najít svého pána. Může rovněž chodit od člověka ke člověku. Může mít stažený ocas a bát, ale jestliže je zvyklý na samostatný pohyb po ulici a je kamarádský, tak nejspíše ani změnu v chování nepoznáte.

Jestliže se pes pohybuje mezi auty na silnici, tak se ho snažte přivolat, ale nevstupujte do vozovky. Snažte se dát i řidičům najevo, že se po vozovce pohybuje zvíře a snad uzpůsobí svoji jízdu.

Pokud se k vám pes sám přidá či ho máte u sebe, bude nejlepší počkat několik minut na místě a počkat na případného majitele.

Bloudící pejsek může pouze "čekat" na svého pána, který si odběhl do večerky.

Jiná situace je u psa v polích, kdy se k vám může na procházce přidat pejsek, jehož majitel pracuje na poli. Zkuste počkat se psem, volejte nebo se vydejte ke směru, ze kterého pes přišel.

Pes může mít štěstí, že potkal právě vás, protože pobíhajícího psa po poli, louce či lese může zastřelit myslivec.

Pes totiž může znamenat vážné ohrožení pro řadu obyvatel naší krajiny. A to hlavně pro jarní mláďata, pro které i pouhé očuchání či olíznutí může znamenat opuštění.

Nesahejte na psa, kterého neznáte

Psi často ve stresu dělají psí kusy a ve strachu se dovede ohnat i vyhlášený mazel.

Proto si raději pejska k sobě nalákejte pamlsky a postupným přivykáním.

Koho kontaktovat o odchycení?

Psa máte u nohy a majitel již půl hodiny stále nikde. Na psa sahejte jen v případech, kdy to uznáte za vhodné (pokud to sám nebude vyžadovat a máte zkušenostmi se psy), nebo velmi opatrně a pouze pro zjištění kontaktu na páníčka, který by měl být na obojku.

Následně zkuste vytočit kontakt uvedený na obojku. Pokud kontakt na obojku není, kontaktuje městskou policii či obecní úřad a počkejte s pejskem na místě na jejich příjezd.

Strážníci či pracovníci obecního úřadu na místě psa převezmou a předají ho do příslušného útulku či obecního kotce.

Obec má zákonnou povinnost postarat se o nalezené zvíře, ale pokud se obec odmítne o psa postarat (například jedná-li se o malou obec či nebezpečného psa), kontaktuje Policii České republiky. Policisté by měli psa odchytit, protože pobíhající pes může ohrožovat lidi a být nebezpečný pro chodce, motoristy a i sám sobě.

Rovněž můžete zprávu o ztraceném psu vložit na sociální sítě, či webové stránky.

Tip: Kolik činí poplatky za psa?

I špinavý pes může mít svého majitele

Na vzhled psa nedejte, protože i špinavý pes může mít svého páníčka. Několikadenní pobyt bez domova i z gaučového pejska udělá dredatou obludu. Proto se snažte zjistit identitu majitele i takového psa.

Psa mám doma, co dál?

Jestliže máte psa doma, například v případech, kdy čekal každý den u vašich dveří, tak o tom, že máte psa v domácí péči, informujte obecní úřad.

Je to totiž vaše povinnost a navíc se tím předejde nedorozumění s majitelem pejska. Majitel by vás mohl nařknout z krádeže zvířete, protože jsme národem Švejků a psi se stále kradou.

Vložte zprávu na sociální sítě a webové stránky určené pro ztracené domácí mazlíčky. Pokud se majitel ozve, skrze sociální sítě, tak chtějte důkazy o tom, že je dotyčný opravdu vlastník zvířete.

Pokud máte možnost psa odvést na veterinární stanici, tak ji brzy navštivte. Na veterině načtou psův čip, kde je uvedeno jméno a kontakt na majitele.

Tip: Od roku 2020 bude povinné čipování psů

Pokud pes čip nemá, tak můžete psa odevzdat na obecním úřadu (nejlépe po domluvě) nebo vás zaměstnanci obecního úřadu nasměrují do útulku či podobného zařízení.

Nebo můžete psímu bezdomovci dát nový domov vy.

Nalezení psa na dovolené

Bydlíte daleko od místa nálezu? Tak raději nechte pejska v nejbližším útulku či na obecním úřadě, protože dotyčný majitel nebude mít zrovna radost, když pro svého útěkáře pojede desítky kilometrů.

Tip: Cestování se psem do zahraničí není jednoduché

Nálezné za pejska - máte na něj nárok?

Při nalezení pejska a za jeho následnou péči máte nárok na náhradu vašich nákladů.

Nálezné je ze zákona ve výši 10 % z ceny nálezu. U některých psů s dlouhými rodokmeny byste se mohli dostat na celkem slušnou částku.

Navíc za nalezení řady psů je vypsána i odměna, která většinou přesahuje 10 % tržní hodnoty psa, protože citová hodnota se nedá vyčíslit a přesahuje tržní.

Takže můžete dostat od vděčného majitele i nějaký ten peníz, ale spíše počítejte pouze s vděčností. 

Kdy je pejsek váš i po právní stránce?

Jestliže se o pejska nikdo po dobu tři let nepřihlásí, tak vám patří i po právní stránce.

Pro listopad jsme vám dali tip, jak se postarat o ztraceného psa. Na prosinec bychom mohli napsat, jak psa schválně ztratit, protože mnoho zvířecích vánočních dárků skončí nevalně. Rozmyslete si proto, jestli nebude vhodnější dárek pro vaši ratolest plyšák, nežli pes.

Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: Spotřebitel