Jak a od kdy se změnily podmínky u daně z příjmu z prodeje nemovitosti?

21.04.2022 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Pokud prodáte nemovitost, hrozí, že peníze získané prodejem budete muset zdanit. Kdy ale od zdanění budete osvobozeni? A jak to dopadlo s daní z nabytí nemovitých věcí anebo s odpočty úroků z hypotéky?

Během dubna předloňského roku se nejen v rámci boje s koronakrizí řešilo mnoho otázek, které se týkaly nemovitostí. Patřilo pak mezi ně např. zrušení daně z nabytí nemovitosti anebo prodloužení časového testu při osvobození u zdanění příjmů z prodeje. Uvažovalo se i o zrušení daňových odpočtů z hypotéky. Jak vše dopadlo a jak to tedy letos je?

Zrušení daně z nabytí nemovitosti

Daň z nabytí nemovitých věcí činila 4 % z nákupní ceny nemovitosti. Posledních několik let ji musel hradit kupující. Dříve, když se ještě jednalo o daň z převodu nemovitosti, spadala na bedra prodávajícího. Přesto se daň z nabytí neplatila při každém nákupu domu nebo bytu. Existovaly případy, kdy byl kupující od daně z nabytí nemovitých věcí osvobozen. Tato daň pak byla předloni zrušena. Pokud lhůta pro podání daňového přiznání uplynula od 31. března 2020, daňová povinnost vzniklá před nabytim účinnosti zákona č. 386/2020. Sb. zaniká.

Daňové odpočty u hypotéky - 300 000 Kč, nebo 150 000 Kč?

Společně se zrušením daně z nabytí mělo dojít i ke zrušení možnosti uplatnit si zaplacené úroky z hypotéky v daních u nově pořízených nemovitostí. Odpočty přitom snižují daňový základ poplatníka, ze kterého se následně vypočítává daň z příjmu. Ke zrušení odpočtů však nedošlo. Pouze došlo ke snížení limitu z 300 000 Kč na 150 000 Kč pro obstarané bytové potřeby kdykoliv od 1. ledna 2021.

Daň z příjmu z prodeje nemovitosti

I když kupující často hradil daň z nabytí, prodávající musel získané peníze také někdy zdanit. K tomu sloužila daň z prodeje nemovitosti. Částka, kterou prodávající zinkasoval při prodeji nemovitosti, podléhá klasické dani z příjmů fyzických osob, a daní se tedy 15 %. Příjem nad částku 1 701 100 Kč se pak daní dokonce 23 %. I zde může být ale prodávající od zdanění osvobozen.

Kdy se neplatí daň z příjmu z prodeje nemovitosti?

Tato daň nemusí být zaplacena, jestliže splňujete alespoň jeden z těchto bodů:

  • Nemovitost jste vlastnili alespoň 5 let.
  • V nemovitosti jste trvale bydleli alespoň 2 roky (nahlášení trvalého pobytu není nutné).
  • Peníze získané prodejem jste využili k uspokojení bytové potřeby.

U zděděných nemovitostí se pětiletý časový test zkracuje o dobu, po kterou vlastnil nemovitost zůstavitel.

Osvobození od daně z prodeje nemovitosti a časový test

Zdroj: Shutterstock

Změny v podmínkách pro zdanění zisku z prodeje nemovitosti

Nejprve se uvažovalo nad tím, že by se časový test prodloužil až na 15 let. Taková lhůta však neprošla a namísto toho se časový test prodloužil na dobu 10 let. Lhůta 10 let pak platí pro zdanění příjmu z prodeje nemovitostí, které byly prodány kdykoliv od 1. ledna 2021. Z příjmů se pak odvede klasická 15% daň. Pro příjem zdaňovaný z loňského roku letos v daňovém přiznání 2021 tedy ještě pořád platil časový test pro osvobození o délce 5 let. 

Koho se prodloužení časového testu dotkne nejvíce?

Tato změna může mít podle společnosti Golem Finance negativní dopad na elasticitu realitního trhu a české domácnosti „Netýká se totiž ani tak investičních bytů, ty jsou z toho venku, protože většina vlastníků tyto byty pronajímá dlouhodobě, klidně i 15, 20 či více let. Netýká se to ani spekulantů, kteří koupí, opraví a se ziskem prodají, ti to většinou “otočí” během půl roku a s daní ze zisku počítají. Nejvíce se to dotkne lidí, kteří nakoupí za účelem bydlení, např. mladých rodin. Stačí, aby se lidé vzali a po 8 letech rozvedli. V tomto případě by šla úhrada daně ze zisku na jejich bedra. Samozřejmě, pokud by měli s danou nemovitostí spojen trvalý pobyt, tak je to v pořádku.“ říká Michal Pich, provozovatel realitního portálu RealityČechy.cz.

TIP: Pro aktuální informace sledujte Finance.cz na Facebooku

Zdroj: Golem Finance, RealityČechy.cz

 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 52 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ