Jak je to s ošetřovným, když nechcete anebo nemůžete poslat dítě do školy

04.05.2021 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Školy a školky jsou pro řadu dětí již otevřené. Mají však rodiče nárok na ošetřovné, pokud je zrovna jejich školka zavřená? A jak je to v případě, pokud dítě do zařízení nepošlete, protože se bojíte nákazy?

Od kdy jsou otevřené základní školy a školky?

Základní školy jsou od 12. dubna otevřené pro první stupeň. V zařízeních pak probíhá rotační výuka, která spočívá v tom, že se jedna polovina třídy střídá s tou druhou. Jeden týden tedy mají některé děti výuku přímo ve škole a další týden je u nich opět praktikována distanční výuka z domu.

Od 12. dubna také došlo k otevření některých školek. Ty jsou v řadě krajů přitom otevřené ještě stále pouze pro předškoláky. Maximálně pak může být ve třídě jen 15 dětí.

Od včerejšího dne je pak umožněn návrat žáků druhého stupně do škol, ale to pouze v sedmi krajích - v Praze, Královehradeckém, Karlovarském, Libereckém, Plzeňském, Pardubickém a Středočeském. I nich bude praktikována rotační výuka. Vládá navíc schválila, že se v Praze, Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji mohou navrátit do školek všechny děti, tedy nejen předškoláci, a to dokonce bez testů a roušek. Od 10. května se pak mohou vrátit do školek i všechny děti ve zbývajících krajích.

Čtěte také: 6 nejčastějších otázek na téma ošetřovné, rotační výuka a otevření škol a školek

Kdy je nárok na ošetřovné při otevření škol a školek?

To je otázka, kterou si poslední měsíce kladlo mnoho rodičů. Ošetřovné má totiž náležet jen po dobu uzavření školského zařízení. V tomto případě však nedošlo k obnovení povinné školní docházky jako takové. Školy do konce školního roku 2020/2021 pravděpodobně nebudou mít běžný provoz. O tom, kdy přestane být praktikována rotační výuka, se také nehovořilo.

Loni v nároku na ošetřovné po otevření škol a školek hrály roli tzv. rizikové skupiny. Ty se však letos vůbec neřeší.

Rodiče školáku nebo osoby, které doma pečují o dítě do 10 let, nezaopatřené dítě do 26 let alespoň v prvním stupni závislosti nebo o osobu starší 10 let závislou na péči jiné osoby, pak mají na ošetřovné nárok pouze za dobu, kdy pečují o dítě v ty dny, kdy probíhá distanční výuka. Nárok na dávku však nelze ztratit ani kvůli uzařenému provozu v zařízení anebo z kapacitních důvodů.

Ošetřovné po otevření škol a školek: kdy náleží, příklady

Zdroj: Shutterstock

Nárok na ošetřovné v příkladech

Příklad 1: Ošetřovné a strach z nákazy

Paní Nováková má syna Jana, který je ve čtvrté třídě. Do školy jej však i přes otevření poslat nechce, neboť Jan trpí středně těžký astmatem a paní Nováková má velkou obavu z případné nákazy. Zůstane tedy paní Novákové nárok na ošetřovné?

Loni by paní Novákové nárok na ošetřovné zůstal. Pokud však letos neposlala syna do školy kvůli strachu z nákazy, nárok na ošetřovné nemá za dny, kdy měla probíhat prezenční výuka. Ošetřovné za dny distanční výuky, pokud bude o syna pečovat doma, jí ale náležet bude.

Příklad 2: Zdravé dítě a domácnost sdílená s prarodiči

Paní Horáková z důvodu uzavření předškolního zařízení pobírala ošetřovné na pětiletou dceru Anežku. Školka v jejich městě se pak včera otevřela pro všechny děti. Paní Horáková však dcerku do školky poslat nechce, neboť ve společné domácnosti obě žijí s pětasedmdesátiletou babičkou, která má navíc cukrovku.

Jestliže paní Horáková dceru do školky nepošle, ošetřovné jí přestává náležet, ale přitom stejně jako v předchozím případě by jí ošetřovné z toho důchodu ještě před rokem náleželo. Nárok na ošetřovné by jí mohl vzniknout jedině tehdy, pokud by byla školka znovu uzavřena. 

Příklad 3: Omezená kapacita dětí ve třídě

Paní Burešová by už ráda nastoupila zpátky do práce. Pětiletou dceru Michaelu jí ale z kapacitních důvodů nepřijali do školy, neboť ve třídě v mateřské školce může být pouze 15 dětí. Paní Burešová tedy musí zůstat s dcerou doma, protože pro ni nemá hlídání. Dostane za to dávku? 

Ano, paní Burešová bude mít nárok na ošetřovné, neboť její dcera se nemůže vrátit do školy z kapacitních důvodů. Jde tedy o stejný případ, jako kdyby byla celá škola anebo dětská skupina uzavřena.

Čtěte také: Jak zažádat o ošetřovné?

Příklad 4: Odmítnutí testování a ošetřovné

Paní Hrušková je matkou sedmiletého prvňáčka Petra. Paní Hruškové se ale nelíbí, že musí být děti ve školách pravidelně testovány. Škola ale odmítá Petrovu účast na prezenční výuce právě z toho důvodu, že není testován. Má paní Hrušková nárok na ošetřovné?

Za dobu, kdy se její syn Petr mohl účastnit prezenční výuky, ale neměl tu možnost, neboť jeho maminka zamítla testování, jí ošetřovné náležet rozhodně nebude. Dostane jej však za dny kdy v rámci rotace žáků probíhala distanční výuka z domu.

Do kdy je možné čerpat ošetřovné?

Prozatím se nepředpokláda, že by mělo do konce školního roku dojít k úplnému otevření škol a k běžnému provozu. Pravděpodobně na něj tedy pečující osoby budou mít za splnění podmínek nárok až do 30. června 2021. Za dobu letních, ale i jiných prázdnin, dávka nenáleží.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 34 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY