Kdy budete moci žádat kompenzační bonus pro s. r. o.?

27.05.2020 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Kdy budete moci žádat o kompenzační bonus pro s. r. o.? Proč se zdrželo schválení kompenzačního bonusu pro s. r. o.? Podívejte se, kde žádost najdete a jak ji máte vyplnit?

Novela, která by umožnila společníkům malých společností s ručením omezeným (s.r.o) čerpat kompenzační bonus 500 Kč denně prošla poslaneckou sněmovnou a nyní zbývá pouze podpis prezidenta. Proč se schvalování kompenzačního bonusu společnosti s ručením omezeným (s. r. o.) zpozdilo?

Kdo zaplatí kompenzační bonus pro malá a rodinná s. r. o.? 

Kompenzační bonus pro s. r. o.

Zdroj: Shutterstock

Kdy budete moci žádat o kompenzační bonus pro s. r. o.?

Poslanecká sněmovna přehlasovala senátní veto kompenzačního bonusu pro s. r. o. Senátorům se nelíbilo, že za vládní opatření, která mají pomoci jak společnostem s ručením omezeným i OSVČ, doplácí kraje a obce.

O kompenzační bonus pro s. r. o. tedy budete moci žádat za pár pracovních dní. Kdy přesně?

O tom vás budeme informovat na našich facebookových stránkách.

Kdo může žádat o kompenzační bonus pro s. r. o.?

Důležité jsou tyto tři podmínky:

  • Maximálně 2 společníci (možno i více u rodinných s. r. o.)
  • Minimální obrat 180 000 Kč v roce 2019 či předpoklad takového obratu v letech 2020, 2021
  • Žadatel musí být aktivním společníkem dané firmy k 12. březnu 2020

Dále společník žádající o podporu nesmí na sebe čerpat státní podporu zaměstnanosti, tzv. kurzarbeit, ani kompenzační bonus pro OSVČ. Více se o podmínkách dočtete zde:

Proč se opozdilo schválení kompenzačního bonusu?

Opozici, která má v Senátu většinu, se nelíbilo, že bude kompenzační bonus vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, protože se jedná o sdílenou daň.

Tudíž by kompenzační bonus zaplatily vedle státu i kraje a obce, což by pro obecní a krajské rozpočty mohlo znamenat výrazné utlumení investic, a to zrovna v době, kdy je nutné se koronavirou krizí proinvestovat, jak tvrdí prezident i vláda.

Senátoři proto chtěli, aby výdaje na kompenzační bonus pro s. r. o. pokryl státní rozpočet.

To se ovšem příčilo ministryni financí Aleně Schillerová, která Senát obvinila, že kompenzační bonus pro malá s. r. o. pouze oddaluje a ohrožuje celý projekt "Pětadvacítky".

Senát tedy původní návrh vetoval a musela jej prosadit Poslanecká sněmovna ČR. V Poslanecké sněmovně je nutné k přehlasování senátního veta 101 poslanců, což se nakonec po dlouhých jednání koalici s podporou komunistů podařilo.

O kolik tedy mohou společníci z malých s. r. o. žádat?

Společníci mohou žádat o 500 Kč denně, a to za období od 12. března 2020 do 8. června 2020. Celkově tedy mohou žádat o kompenzační bonus v hodnotě 44 500 korun.

Na kolik vyjde státní a obecní rozpočty kompenzační bonus?

Kompenzační bonus bude moci čerpat přibližně 200 tisíc společností s ručením omezením (z celkového počtu 300 tisíc s. r. o.), to by dle odhadů ministerstva financí mělo přijít veřejné rozpočty na 9 miliard korun.

Nicméně žádat mohou až dva společníci ve firmě, tudíž toto číslo může být vyšší, ministerstvo financí odhaduje, že kompenzační bonus pro s. r. o. vyjde maximálně na 15 miliard korun.

Kde a jak žádost o kompenzační bonus podat?

Kompenzační program pro malé a rodinné s. r. o. bude opět vyplácet a spravovat Finanční správa.

Finanční správa začne přijímat žádosti ihned po nabytí účinnosti zákona (zveřejnění ve Sbírce zákonů).

Společníci vyplní jednoduchý formulář (podobně jako OSVČ), uvedou zde své identifikační údaje, svůj bankovní účet a čestné prohlášení.

Žádost půjde lehce stáhnout a můžete ji poslat skrze svoji datovou schránku. Jestli budou stejná pravidla pro posílání jako u kompenzačního bonusu u OSVČ, tak jej bude moci stačit podepsat a poslat poštou či vyfotit a poslat svým e-mailem.

Žádost o kompenzační bonus pro s. r. o. lze na finanční úřad podat nejpozději do 60 dnů po skončení bonusového období.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY